Kranten in het nauw

Hans Beerekamp selecteert elk weekend twee documentaires uit de collectie van het docuplatform NPO Doc.

De redactie van het boulevardblad Ekstra Bladet in ‘The Newsroom’.

Documentaires over de dramatische transitieperiode die kranten op dit moment doormaken worden overal gemaakt. Maar zelden geeft een redactie zo ruimhartig toegang tot pijnlijke

discussies en spannende besprekingen over scoops en missers als de Deense boulevardkrant Ekstra Bladet.

Daarbij zal het geholpen hebben dat

regisseur Mikala Krogh de buurvrouw was van hoofdredacteur Poul Madsen; ook Kopenhagen is een kleine stad.

De VPRO vertoonde afgelopen week in 2DOC de korte televisieversie (52 minuten) van de op festivals 95 minuten durende vlieg-op-de-muurdocumentaire The Newsroom: Off the Record (2014). Daarin volgen we zeer exact de manmoedige pogingen van de krant (zo te zien meer Bild dan Telegraaf) om de spectaculaire oplagedaling te stoppen. Dat lukt niet erg, ook al biedt uiteindelijk een onlineversie, met opinievideo’s van lezers en soft porno, enig soelaas.

De fanatieke betrokkenheid van de krant bij twee Deense gijzelaars van

Somalische piraten leidt uiteindelijk tot een berisping door de Raad voor de Journalistiek. En meer kranten verkochten ze er nauwelijks mee, in tegenstelling tot een editie gewijd aan overmatige declaraties door een politicus.

Krogh maakte er enerverende, levende cinema van. Dat kan niet gezegd worden van de Nederlandse reportagereeks Iedereen Journalist (John de Zwart, 2013), waarin oud-hoofdredacteur van HP Magazine Henk Steenhuis zijn collega’s bevraagt over het missen van heel wat boten.

Er komt veel aan bod, dat de universele problemen van papieren dagbladen kenmerkt. Steenhuis is wat pessimistisch in zijn inschatting van de

digitale competenties van de collega’s, maar de reeks geeft een essentiële aanvulling op de Deense bevindingen.

Het vermoeden rijst dat Ekstra Bladet een moedige, maar niet zo heel goede krant is, die een jonge stagiaire laat aanbellen bij de ouders van een dodelijk verongelukt kind.

Bekijk de producties op nrc.nl/NRCdoc