Klusje voor het Paasweekend: van bank veranderen

“Het wordt tijd om te veranderen van bank” of “blij dat ik geen klant ben van deze bank”. Na elk bankschandaal beginnen we erover: ik ga écht een andere bank zoeken. Nu weer:

Een grote mond dus. Zijn we echt zo ontevreden over de banken? Valt mee, zo blijkt:

En zelfs áls je dan overstapt, welke bank moet je wel kiezen? De belangrijkste tips op een rij.

Van nul tot tien

Eerlijkebankwijzer.nl brengt jaarlijks een rapport uit over de positie van banken op het vlak van mensenrechten, dierenwelzijn, klimaat en omstreden investeringen. De site wordt gefinancierd door FNV, Oxfam Novib, Amnesty International, Dierenbescherming, Milieudefensie en PAX.

Deze rapportcijfers geven ze banken dit jaar per thema:

Wat wil jij?

Ik vind het milieu belangrijk

Banken kunnen de CO2-uitstoot van hun kantoren beperken. Vrijwel alle banken doen dat al. Maar dit is volgens Peter Ras, projectleider van de eerlijke bankwijzer, maar een klein deel van de uitstoot die ze indirect veroorzaken. Veel banken investeren bijvoorbeeld in elektriciteitsopwekking, maar niet allemaal op dezelfde manier. ASN, Triodos, Rabobank en NIBC investeren in honderd procent duurzame elektriciteitsopwekking, zegt Ras. ING, ABN Amro en Aegon weer minder.

Nederlandse banken investeren ook voor honderden miljarden in woningbouw- en vastgoedsector. Deze sectoren zijn in Europa verantwoordelijk voor eenderde van de CO2-uitstoot. Niet alle banken hebben criteria vastgesteld die ze dwingen te verduurzamen. Triodos biedt huizenbezitters wel een ‘groene hypotheek’ aan. En ABN en SNS zijn inmiddels een groener woningbouw- en vastgoedbeleid aan het formuleren.

Ik wil een bank die geen hoge bonussen uitkeert

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt bepalen hoe ‘eerlijk’ het salaris en de bonussen zijn die banken uitkeren aan werknemers:

1. Kijk naar de hoogte van directiebonussen
Triodos keert helemaal geen bonussen uit. En de bonus van ASN is maximaal 15 procent van het jaarsalaris. Veel andere banken keren hogere bonussen uit voor hun directies, maar wel binnen het wettelijk maximum van 20 procent van het jaarsalaris. Ook zijn er banken die bonussen uitkeren op basis van duurzaamheidscriteria en verbetering van de sociale en milieu-impact van de bank, in plaats van puur op winst.

2. Of naar de bonussen van zakenbankiers en de directies van dochterbedrijven
Zakenbankiers en directieleden van dochterbedrijven kunnen relatief hogere bonussen krijgen dan directieleden van de banken zelf. Triodos, ASN en SNS keren per definitie geen bonussen uit die hoger dan twintig procent van het salaris zijn en betalen momenteel helemaal geen bonussen uit vanwege visie of nationalisatie. Veel andere banken maken wel uitzonderingen op de 20-procentregel en hebben zakenbankiers in dienst die (veel) hogere bonussen ontvangen.

3. Of naar het verschil tussen het hoogste en laagste salaris binnen de bank
ABN Amro, ING en Aegon wilden de laatste tijd allemaal de salarissen van hun top verhogen.

Ik wil een bank die niet investeert in wapenproducenten

Sommige banken zijn gestopt met het investeren in bedrijven die meewerken aan de productie van kernwapens. Rabobank en Delta Lloyd bijvoorbeeld. ING en Aegon niet, zij doen dat nog steeds.

Keus gemaakt? Zo stap je over

Om overstappen makkelijker te maken hebben alle Nederlandse banken sinds 2004 een overstapservice. Hoewel dit gratis is en de banken je veel werk uit handen nemen, moet je als consument ook nog veel doen.

Want de overstapservice zorgt voor:
1. Het doorstorten van bijschrijvingen naar de nieuwe rekening.
2. Automatische incasso’s die via de oude rekening liepen, worden nu afgeschreven van de nieuwe rekening.
3. Als je meer financiële producten bij je oude bank hebt, dan worden die van de nieuwe betaalrekening bij- of afgeschreven.

Maar die service eindigt na dertien maanden. Zelf moet je:
1. Nieuwe bankproducten als passen en internetbankieren aanvragen.
2. Periodieke overboekingen opnieuw invoeren.
3. Je administratie bijwerken: omdat je straks niet meer bij afschrijvingen van je oude bank kan, moet je die downloaden.
4. Zorgen dat je inkomsten voortaan op je nieuwe rekening worden gestort.

En dat gaat niet altijd goed. Volgens de Consumentenbond klagen mensen over vertraagd binnenkomen van inkomsten. En soms zijn de oude banken te snel met het afsluiten van de oude pinpas, creditcard en internetbankieren, nog voordat de klanten hun nieuwe passen hebben ontvangen. Succes.

    • Maral Noshad Sharifi
    • Bas Tooms