Is zij het echt? Chelsea Manning ‘twittert’ vanuit de gevangenis

Ze publiceerde nog geen 24 uur geleden haar eerste tweet. Inmiddels heeft ze zo’n 30.000 volgers. Soldaat Chelsea, voorheen Bradley, Manning lijkt vanuit de militaire gevangenis in Fort Leavenworth, Kansas, te twitteren.

Tekening van Chelsea Manning. Foto EPA / Facundo Arrizabalaga

Ze publiceerde nog geen 24 uur geleden haar eerste tweet. Inmiddels heeft ze zo’n 30.000 volgers. Soldaat Chelsea, voorheen Bradley, Manning lijkt vanuit de militaire gevangenis in Fort Leavenworth, Kansas, te twitteren.

Twitter avatar xychelsea Chelsea Manning This is my new twitter account =P

Ondanks de smiley met de tong, de niet direct herkenbare gebruikersnaam @xychelsea en het ontbrekende ‘verificatievinkje’, lijkt het hier niet te gaan om een nepprofiel. Zo wist The Guardian al van Mannings plannen af voordat ze begon te twitteren. De Britse krant publiceerde donderdag een artikel, waarin staat dat ze haar berichten per telefoon doorgeeft aan medestanders. Manning heeft namelijk geen toegang tot internet.

De soldaat (want dat blijft ze totdat ze vrijkomt) werd in augustus 2013 veroordeeld wegens het lekken van 700.000 geheime documenten aan klokkenluiderssite Wikileaks. Na de veroordeling tot 35 jaar gevangenisstraf gaf Manning, tot dan toe bekend als Bradley, aan als Chelsea door het leven te willen gaan.

In haar tweede bericht aan volgers zegt ze dat ze via Twitter zo veel mogelijk in contact wil blijven met de buitenwereld. Dat zal niet gemakkelijk worden, geeft ze in een derde bericht toe:

Twitter avatar xychelsea Chelsea Manning Tweeting from prison reqs a lot of effort and using a voice phone to dictate #90sproblems
Twitter avatar xychelsea Chelsea Manning It will be hard, but I don’t want this Twitter feed to be a one-way street/conversation

Manning beheert haar profiel dan ook niet zelf. Dat laat ze voorlopig doen door het communicatiebedrijf FitzGibbon Media. Ze hoopt “zo vaak mogelijk” in contact te kunnen treden met haar volgers. De oud-inlichtingenanalist van het Amerikaanse leger is al columnist van The Guardian. Haar thema’s: oorlog, gender en informatievrijheid.


    • Laura Klompenhouwer