Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Hoe kom ik af van mijn zelfverrijkende bank?

Ik wil weg bij mijn huidige bank vanwege de lage spaarrente en de zichzelf verrijkende managers. Hoe stap ik over? En waar moet ik op letten?

Alle Nederlanders tesamen hebben 21 miljoen betaalrekeningen. Van die rekeningen verschuift jaarlijks slechts 0,35 procent naar een andere bank. Dat percentage is opvallend laag, gezien de nationale verontwaardiging over topbeloningen, onwenselijke vermenging van zakelijke en privébelangen, ongepaste nevenfuncties en zelfs corruptie waaraan Hollandse bankiers zich kunnen bezondigen. Toch is de kans dat je gaat scheiden drie keer groter dan de kans dat je afscheid neemt van je bank. Want een ongelukkige bankklant moppert, klaagt en huilt, maar blijft mokkend zitten waar hij zit.

Een obstakel bij de overstap naar een andere bank is het rekeningnummer: dat kan je niet meenemen. Nummerbehoud – voor mobiele providers een fluitje van een cent – kwam bij de banken nooit van de grond, ondanks protesten van ondermeer de Consumentenbond. In plaats hiervan tuigde de bankensector een overstapservice op. Via deze dienst krijgen de organisaties aan wie je een incassomachtiging afgegeven hebt vanzelf je nieuwe rekeningnummer. Andere incasso’s en bijschrijvingen gaan dertien maanden lang automatisch naar je nieuwe rekening. In die periode moet je zelf al je financiële contacten informeren.

Het is wel verstandig om, vóór je de oude rekening opzegt, je bankafschriften te downloaden of te printen, want na je opzegging heb je daar geen toegang meer toe. Print ook alle periodieke overboekingen bij je oude bank, zet die stop en voer ze in op je nieuwe rekening. Noteer verder in je agenda wanneer de overstapservice (bijna) stopt.

Kies liefst een bank die helpt met overstappen. Er gaat namelijk wel eens wat mis, ontdekte de Consumentenbond. Zo komen inkomsten zoals salaris of zorgtoeslag soms vertraagd binnen of werken je oude pinpas, creditcard of internetbankieren al niet meer voordat de nieuwe betaalproducten binnen zijn.

Tot slot de hamvraag: wat wordt je nieuwe bank? Op eerlijkebankwijzer.nl/overzicht-scores zie je hoe banken scoren qua bonussen, corruptie, duurzaamheid en transparantie. Wat hun dienstverlening kost, ontdek je op consumentenbond.nl/betaalrekening/vergelijken. Kies op basis van die informatie de beste bank uit en wissel nog vandaag als je ontevreden bent. Zo leer je je oude bank een lesje. En vergeleken met een echtscheiding is zo’n actie kinderspel.