Help je moestuintje de lente door

De cruciale fase voor de Albert Heijn-moestuintjes is aangebroken. Worden het volwaardige moestuinplantjes, of vallen ze ten prooi aan schimmel? Moestuinder Alma Huisken geeft tips.

None

Doet je supermarktmoestuintje het niet? Balen! Het kan duizend oorzaken hebben, maar vaak komt het doordat je teveel water geeft en te weinig licht (schimmel!), of doordat de planten schreeuwen om meer ruimte en lekker eten. Wil je er volwassen moestuinplanten van maken? Kijk dan eerst naar deze basistips.

1 Alle planten willen veel zon. Alleen selderie, peterselie, bosaardbeitjes en bieslook verdragen lichte schaduw.

2 98 van de 100 planten eisen voedzame aarde (VA). Dat maak je door 1 zak bemeste tuinaarde te mengen met 1 zak compost.

3 Alle planten willen drinken, maar niet worden verzopen. Vooral tijm niet, die groeit oorspronkelijk in droge, warme streken met kalkachtige grond. Bovendien: van te veel water en te weinig licht krijgen plantjes vaak schimmel. Dus: ga naar de dieren- of tuinwinkel en koop een zak kippengrit (gemalen schelpen) of heel grof zand. Kies bij het verpoten twee of drie keer grotere potten, met gaatjes in de bodem; vul ze eerst met 2 centimeter grit of grof zand en daarna met VA. Neem de kleine moestuintjes en peuter je plantjes er zo voorzichtig mogelijk uit en graaf ze liefdevol in.

4 Hetzelfde geldt als je ze naar de tuin overzet: graaf een diep gat, vul dat met 2 centimeter grit/grof zand en daarna VA. Geef dan één keer flink veel water, zodat de VA mooi om de wortels gaat sluiten. Daarna zonodig water geven. Check: voel niet bovenop de aarde, maar 3 - 4 centimeter dieper of het daar nog vochtig is. Gebruik altijd een gieter met broes (een kop met gaatjes), anders spoel je alle aarde weg.

5 Pak de plantjes bij het overzetten voorzichtig vast; raak de worteltjes zo min mogelijk aan!

Als alles goed gaat, wil je natuurlijk ook oogsten. Maar wanneer? En: kan je er in 2016 ook nog van genieten?

Snel opgebrand

Radijs: zodra het radijsje zich boven de grond uitwerkt en zo groot is als een 1 euromunt: direct opeten. Klaar.

Veldsla en rucola: plukken en opeten wanneer de blaadjes zo groot zijn als een dessertlepel. Veldsla groeit in een boeketje, knip de blaadjes voorzichtig af, soms krijg je een tweede oogst. Of zet beide soorten in grotere potten of in de tuin, in de zon. Zeker rucola zal doorstomen.

Spinazie: opeten zodra het blad zo groot is als een eetlepel. Ziezo, dat was de spinazie. Zin in meer? Koop een zakje ‘vroege spinazie’ en zaai buiten door in ruime potten met VA, op een zonnige plek. Leg de scherpe, hoekige zaadjes uit met 0,5 cm tussenruimte neer, strooi er een VA-laagje over en druk dat luchtig aan met je vlakke hand. Geef regelmatig water. Meestal kun je er twee tot drie keer van knippen. Daarna is spinazie opgebrand.

Zonaanbidders!

Aubergine, paprika, tomaat en basilicum: die horen eigenlijk in een (onverwarmde) kas of op een heel zonnige, beschutte plek in de tuin in heel veel VA! Paprika-, aubergine- en tomaatplanten moet je steunen met stevige stokken; bind de hoofdtakken eraan met zacht tuintouw (zorg dat er nog wat ruimte tussen touw en tak zit). In de ‘oksels’' van tomaten groeien ‘dieven’. Dat zijn ongenode gasten. Weg ermee! Geef aubergines en tomaten zodra ze bloeien elke week een beetje vloeibare mest, zeker als ze in grote potten staan. Gevaar: ze kunnen in juli of augustus opeens bruine vlekken krijgen en snel gaan rotten. Dat is de aardappelziekte: waardeloos, niks tegen te doen. Weggooien, niet opeten. Basilicum kun je bij de tomaten zetten, dat zijn minnaars, in de kas/tuin en op je bord. Pluk pas enkele blaadjes per keer als de plant handgroot is.

Hongerige wolven

Broccoli en andijvie: dit worden forse, hongerige jongens. Verpoot ze dus snel in XXL-potten met VA en zorg voor voldoende vocht en zon. Je kunt broccoli en andijvie ook buiten uitplanten: graaf een diep gat (25 centimeter) en doe als bij tip 4. Belangrijk: druk de aarde rondom de plant goed aan.

Ook in 2016...

Kropsla, dille, prei, lente-ui, peterselie, selderie, bieslook, bosaardbei: zet ze over in grotere potten of in de tuin, in de zon; de laatste vier verdragen een beetje schaduw. Zet dille naast prei, die houden elkaar gezond. Geef ze VA en regelmatig water, vooral sla. Laat aardbeien en bieslook staan, volgend jaar kun je hopelijk opnieuw oogsten. Peterselie en selderie halen 2016 meestal ook, maar die gaan bloeien en heb je niks meer aan het blad.

Echte tutjes

Worteltjes en tijm haten veel voeding, veel vocht. Worteltjes houden ook niet van overplanten, want ze hebben hele kwetsbare, haardunne worteltjes. Dus: eet ze op. Toch gokken? Zet wortels en tijm liefst in de tuin over, anders in diepe potten (wortels in hele diepe), in een mengsel van eenderde kippengrit, eenderde zand en eenderde bemeste tuinaarde, geef ze een ongelooflijk zonnige, beschutte tuinplek en ga enorm duimen. Succes!

    • Alma Huisken