Geweld laait op in olierijke Nigerdelta

In de Nigerdelta vonden gisteren meerdere geweldsincidenten plaats. Foto EPA / Tife Owolabi

In twee staten in de olierijke Nigerdelta in het zuiden van Nigeria is het geweld opgelaaid. Bij een schietpartij, die gisteren plaatsvond, vielen negen doden, zo werd vanavond bekend. Verder bliezen militanten een gaspijpleiding op.

De Nigerdelta, waar veel olie en gas wordt geproduceerd, is van groot belang voor de economie van Nigeria, het volkrijkste land van Afrika. Het gebied is ook de thuisbasis van Goodluck Jonathan, de inmiddels oud-president die vorige week verrassend werd verslagen bij de presidentsverkiezingen. Gevreesd werd dat zijn aanhangers in de Nigerdelta zijn verlies niet zouden accepteren en de wapens zouden oppakken.

Huis parlementslid partij president in brand

Gewapende mannen vielen gisteravond de stad Obrikom en het nabijgelegen dorp Obor in deelstaat Rivers binnen en begonnen om zich heen te schieten. Daarbij vielen naast de negen doden twee gewonden. Ook werd het huis van een parlementslid van de partij van Muhammadu Buhari, de nieuwe president, in brand gestoken. Het is niet zeker of aanhangers van Jonathan te maken hebben met deze incidenten.

In de staat Delta bliezen militanten van de Urhobo-stam gisterochtend vroeg een pijpleiding op, zo maakte de Nigeriaanse autoriteiten vanavond bekend. De militanten zouden boos zijn omdat ze zijn uitgesloten van lucratieve contracten met de staatsoliemaatschappij.

    • Pim van den Dool