Zwarte doos: moedwillige crash

None
Foto AFP

De gegevens van de tweede zwarte doos van het gecrashte toestel van Germanwings bevestigen dat co-piloot Andreas Lubitz het vliegtuig moedwillig liet neerstorten. Dat maakten onderzoekers die de informatie uit de vluchtdatarecorder analyseerden gisteren bekend.

De tweede zwarte doos, een flight data recorder (FDR), bevat gegevens van vrijwel alle instrumenten van het toestel, alsmede handelingen die piloten uitvoeren tijdens het laatste deel van de vlucht.

Uit een eerste bestudering van de gegevens blijkt dat Lubitz de automatische piloot gebruikte om de daling in te zetten. Tijdens de daling stelde hij de automatische piloot herhaaldelijk bij om de snelheid van het vliegtuig op te voeren.

De tweede zwarte doos werd donderdag gevonden op de rampplek in de Franse Alpen. Daar stortte de Airbus A320 vorige week dinsdag neer. Bij de crash kwamen alle 150 inzittenden om het leven. Alle lichamen zijn inmiddels geborgen. Uit geluidsopnames uit de cockpit bleek al dat Lubitz het toestel bewust liet crashen. De onderzoekers gaan nog verder research doen naar het precieze verloop van de fatale vlucht.

Lubitz heeft in de dagen voor de crash op internet gezocht naar informatie over zelfmoord. Dat blijkt uit onderzoek naar een iPad die in Lubitz’ woning is gevonden. Ook bekeek hij websites over beveiliging en constructie van de cockpitdeuren. Lubitz werd langere tijd behandeld door een psychotherapeut. De aanklager vond „een nota over zelfmoordneigingen”. Hij bezocht meerdere malen een dokter, maar er zijn geen meldingen meer gemaakt van suïcidaal of agressief gedrag.

    • NRC