Frankrijk: al te mager model mag niet meer

Frankrijk stelt BMI-waarde 18 wettelijk verplicht voor modellen. Een Nederlands modellenburo denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen.

Maja Brodin op de catwalk voor Emporio Armani, september 2014, Milaan. Foto Team Peter Stigter

Het Franse parlement heeft vrijdag een wet goedgekeurd die het inhuren van modellen met ondergewicht verbiedt. Modemerken en modellenbureaus die dat toch doen, riskeren een boete van 75.000 euro.

Modellen die in Frankrijk werken, moeten binnenkort een medische verklaring kunnen tonen waarop staat dat hun BMI-waarde (de verhouding tussen lengte en gewicht) minstens 18 is. Dat betekent dat een vrouwelijk model met een lengte van 1.75 meter minimaal 55 kilo moet wegen.

Overigens geldt een BMI van 18 volgens Nederlandse maatstaven nog steeds als ondergewicht. Eerder deze week verbood de Franse overheid het verheerlijken van anorexia nervosa, zoals bijvoorbeeld gebeurt op pro ana-sites.

„Heel goed dat er wordt opgetreden tegen te dunne modellen,” zegt Martin Robbe. Robbe is samen met Wilma Wakker de eigenaar van Wilma Wakker model management, dat bekende Nederlandse modellen als Romee Strijd en Kim Noorda vertegenwoordigt. „Je ziet bij de shows te veel schriele, sneue meisjes die wankelen op stokjes van benen.”

Vooral de weinig bemiddelde meisjes uit het voormalig Oostblok zijn bereid extreem dun te worden als ontwerpers daarom vragen, zegt hij. „Vroeger waren de modellen die de shows liepen echte persoonlijkheden. Nu zien ze er vaak bijna letterlijk uit als kleerhangers.” Of de modellen die hij onder contract heeft wel het juiste BMI hebben, zegt Robbe niet te weten. „We wegen ze nooit, we kijken of ze er gezond uitzien.”

Het zijn meisjes die door modehuizen worden gekozen om hun persoonlijkheid, zegt hij. „Dan maakt het niet uit of ze iets minder dun zijn dan de rest. Van mij zouden ze allemaal nog best een kilo zwaarder mogen zijn.”

Natuurlijk zegt hij, ook de modellen van Wilma Wakker modellen zijn dun. „En als de shows eraan komen, proberen ze er allemaal nog iets af te krijgen. Net iets scherper worden, noemen wij dat.”

Féline Visscher (24) is sinds haar 15e model. Ze heeft een aantal jaren fulltime gewerkt en combineert het modellenwerk nu met studies taalwetenschap en Arabisch. Ze zegt zich eigenlijk nooit te wegen, maar denkt dat ze bij een lengte van 1 meter 80 ongeveer 55 kilo weegt, wat betekent dat ze een BMI heeft van 17. „Ik eet normaal, en heb nog nooit gelijnd. Als ik dat had moeten doen, was ik geen model geworden.”

Bij modellen gaat het niet om gewicht, zegt Visscher. „Het gaat om de heupomvang. Die moet voor de catwalk onder de 90 centimeter zijn.” Zelfs modellen die van hun bureau de opdracht hebben gekregen daar een paar centimeter kwijt te raken, hebben volgens haar meestal een BMI van onder de 18. „Een BMI zegt niets over gezondheid. Ik vind het een slecht idee om dat zo op te leggen.”

Martin Robbe zegt niet bang te zijn dat zijn modellen worden afgekeurd omdat hun gewicht te laag is. „Als zij worden afgekeurd, gebeurt dat bij veel andere modellen ook, en dan is er dus niemand meer om de shows te lopen. Er zal een compromis moeten worden gevonden. Maar dit signaal van de Franse regering maakt iedereen in elk geval weer even wakker. Je kunt de overheid niet negeren.”

    • Milou van Rossum