Ponyo

None

(Hayao Miyazaki, 2008). Op 23 april komt When Marnie Was There in de bioscoop, de waarschijnlijk laatste animatiefilm van de Japanse Studio Ghibli – een droevig einde van een tijdperk.

Vorig jaar lieten de twee oprichters van Ghibli nog één keer zien wat zij konden. Hayao Miyazaki maakte het prachtige The Wind Rises en Isao Takahata verblijdde zijn fans met het betoverende The Tale of Princess Kaguya.

Ponyo is Miyazaki’s voorlaatste lange animatie, een voor zijn doen toegankelijk verhaal over de vriendschap tussen het jongetje Sosuki en de goudvis

Ponyo. Maar is Ponyo eigenlijk wel een goudvis? Ponyo zit vol Miyazaki-touches: bovennatuurlijke krachten, levende natuur, wonderlijke wezens en een ecologische boodschap. In Ponyo is de zee altijd smerig en mensen doen ook nog eens aan overbevissing. Bah.

NPO3, 13.00-14.40u.

André Waardenburg