Ernest et Célestine

(Renner, Patar en Aubier, 2012). Deze fraaie Franse animatiefilm schetst in losse pastelkleurige waterverftekening de groeiende vriendschap tussen beer Ernest en muisje Célestine. Per ongeluk komen hun strikt gescheiden werelden – de een ondergronds, de ander bovengronds – bij elkaar, tot groot ongenoegen van de bestuurders die zich laten leiden door angst voor de ander. Hun vriendschap wordt dan ook met veel argwaan bekeken door hun omgeving. Ondertussen leren de twee hoofdfiguren ook dat zelfexpressie belangrijker is dan het volgen van een pad dat door anderen voor jou is uitgestippeld. De charmante stijl van Ernest et Célestine staat ver van Disney en Pixar en dichter bij eigenzinnige Europese en Japanse animatiefilms. Het maakt de film niet alleen plezierig voor de leeftijdsgroep van 6+, maar voor iedereen.

NPO3, 13.00-14.15u.

André Waardenburg