een duwtje in de rug

De opmars van fietsen met elektrische trapondersteuning, zogenaamde pedelecs (pedal electric cycles), is niet te stuiten. Trapondersteuning betekent dat je nog wel zelf moet trappen, maar dan met gemotoriseerde hulp. De ST2 Sport van het Zwitserse Stromer is uitgevoerd met een 500 Watt motor – goed voor een topsnelheid van 45 km per uur – en een in het frame geïntegreerde lithium accu met een bereik van 150 kilometer. De accu is op te laden door hem eenvoudig uit het frame te verwijderen en aan te sluiten op een stopcontact, maar wordt ook opgeladen tijdens het fietsen. Energie die tijdens het remmen wordt gegenereerd, wordt namelijk direct opgeslagen. De digitale interface van de ST2 biedt een draadloze verbinding tussen de fiets en je smartphone. Zo beschik je altijd over je fietsgegevens, kun je op afstand de instellingen aanpassen, de fiets op slot zetten en, in geval van diefstal, je fiets via gps terugvinden.

Martijn Boot

    • Martijn Boot