Drie dagen van nationale rouw in Kenia na ‘aanval op mensheid’

President Kenyatta vorige maand bij aankomst bij het Keniaanse parlement.
President Kenyatta vorige maand bij aankomst bij het Keniaanse parlement. Foto AFP / Simon Maina

De Keniaanse president Uhuru Kenyatta heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd in reactie op de aanval van moslimextremisten donderdag op de campus van de Garissa University College in het oosten van Kenia. Bij de aanval vielen 148 doden, van wie de meeste studenten.

Kenyatta noemde de aanval op de studenten vanmiddag in een televisietoespraak een “aanval op de mensheid”. Hij bezwoer dat de Somalische terreurgroep Al Shabaab, die de aanval heeft opgeëist en vanochtend dreigde met meer aanslagen, niet in staat zal zijn een islamitisch kalifaat te vestigen in Kenia. De president beloofde “alles te doen om onze manier van leven te beschermen”.

Om aanslagen als deze in de toekomst te voorkomen, is de hulp van de moslimgemeenschap in Kenia nodig, stelde Kenyatta. Hij zei persoonlijk te geloven dat de islam “een religie van vrede en tolerantie” is, maar zei ook dat extremisten en hun financiers “diep ingebed zijn in onze gemeenschappen”. Kenyatta vindt dat er een grote rol is weggelegd voor ouders en religieuze leiders om de radicalisering van moslimjongeren te stoppen.

Bloedigste aanslag in vijftien jaar

De aanval op de campus is met 148 doden de meest bloedige terreuractie in Kenia in vijftien jaar. Net voor zonsopgang donderdag bestormde een groepje van zeker vijf terroristen de campus. Ze doodden de twee bewakers door een granaatontploffing, waarna ze zo veel mogelijk studenten probeerden te vermoorden. Hoewel het leger en de politie na enkele uren konden ingrijpen, slaagden de terroristen erin veel studenten in gijzeling te nemen. Ze lieten alleen islamitische studenten vrij.

Studenten die de aanslag overleefden beklaagden zich over de gebrekkige veiligheidsmaatregelen op de campus. “Moet je je voorstellen: twee bewakers voor de hele universiteit. En dat in een deel van Kenia waar al vele aanslagen plaatsvonden”, zo zei student Jaspet Mwala in NRC. “We klaagden al veel langer over de beperkte beveiliging van onze universiteit in Garissa.”

Sinds het Keniaanse leger in 2011 in Somalië intervenieerde tegen Al Shabaab, heeft de terreurbeweging bij wraakacties in Kenia ruim 300 burgers gedood, van wie 38 bij verscheidene aanvallen in Garissa.

Lees ook ‘Terroristen lieten alleen de moslims gaan’ (€).

    • Pim van den Dool