De passie van Lazarus

Zuid-Afrika is zichzelf aan het herontdekken. Veel wijnmakers gaan terug in de tijd om aldus een stap voorwaarts te maken. Oude wijngaarden worden gereanimeerd. Bijkans vergeten druivenrassen weten zich weer volop in de belangstelling.

Weg bij de uitwisselbare chardonnays en merlots en experimenteren met palomino en cinsault, druiven die ooit mede de fundering vormden van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. Ook chenin blanc weet de schijnwerpers weer op zich gericht. Met bijna 20 procent van het totale wijngaardareaal is deze verreweg de grootste druif in Zuid-Afrika. Eentje die met name zijn weg vindt richting bulk voor supermarkliters of tekent voor andere vriendelijk geprijsde dorstlessertjes. En ook de brandy-industrie toont zich een dankbare afnemer.

Tegenwoordig wordt er echter niet gekeken of er nog meer liters uitgeperst kunnen worden, maar juist minder. Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Nu heeft wijnmaker Josef Lazarus (geef toe, een geweldige achternaam) er overigens nooit over gepiekerd om zijn dertig jaar oude chenin blanc stokken te rooien. Integendeel, hij koestert het slechts 0,6 hectare tellende wijngaardje op Lazanou, zijn biologische boutique winery in Wellington.

Onlangs kwam hij even bij mij langs in Amsterdam. Vanwege Prowein, een internationale wijnbeurs in Düsseldorf, was hij toch in de buurt. Lazarus had zijn verse oogst 2014 oogst meegenomen en die beviel mij zeer. Ik noteerde: ‘kittig en pittig, geschild peertje dringt voor bij mandarijn, honingspat, limoenzest dirigeert richting een frisse finale.’

Maar Lazarus had nog wat in zijn handbagage: zijn nieuwe viognier. ‘Een Franse wijnmaker proefde deze op Bio Millésime, de biovakbeurs in Montpellier’, zegt Lazarus, terwijl hij inschenkt. ‘Tijdens het proeven fronste hij alleen maar. Daarna liep ie weg zonder iets te zeggen. Ik was bang dat ik er met mijn wijn helemaal naast zat.

Maar na een halfuur kwam ie terug, met in zijn spoor vijftien vrienden. ‘Zo hoort viognier te zijn’, deelde hij ze bijna plechtig mede. Een fronsende Fransman en vijftien vrienden…

Ik suggereerde Lazarus dat dat misschien zelfs een mooiere beloning was dan de gouden medaille die hij in Zuid-Afrika tijdens de Michelangelo wijnwedstrijd voor zijn chenin blanc had gekregen.

Lazanou 2014 Chenin Blanc ( € 13,50) en Viognier (€ 20,75). Daxivin.

 

 

    • Harold Hamersma