Blinde pad jaagt niet, maar wacht

Zullen we alle stormen en regen wegdenken? Even wegdromen op een tropisch eiland. De zon schijnt, palmbomen wuiven zachtjes heen en weer, zand kriebelt tussen je tenen, de zee is strak en blauw.

De Fernando de Noronha-eilanden bij Brazilië zien er écht zo uit. Maar veel padden op het eiland kunnen niet zien in wat voor paradijs ze leven. Ze hebben een mysterieuze paddenkwaal aan hun ogen.

Er zijn padden met eén oog. Er zijn padden waarbij het ooglid aan de huid zit vastgeplakt. En sommige padden hebben zelfs helemaal geen ogen meer. Nergens op de wereld leven zoveel blinde en halfblinde padden bij elkaar.

Hoe overleven al die blinde padden op dat fijne eiland? Hoe vinden ze hun eten? Dat wilden Braziliaanse biologen wel eens weten. Ze vingen ‘s nachts padden in het bos, plaatsten ze in een kooitje met wat krekels en keken wat er gebeurde.

Een krekel vangen? Dat is geen probleem, voor een ziende pad. Hij hupst de krekel achterna en eet hem op. In de maag van wilde padden vonden de biologen zelfs krabbetjes en kleine hagedissen. Op het eiland is een pad met twee ogen een gevaarlijke jager.

Maar niet de blinde pad. Hij zit stil een hoekje en wacht. En wacht. En wacht. Pas als er een onfortuinlijke krekel over zijn lippen kruipt, opent hij zijn paddenbek en slokt het insect op. Tevreden blaast hij daarna zijn keelzak op.

Een blinde pad jaagt dus op de tast. Hij eet alleen diertjes die per ongeluk tegen hem aan lopen. De magen van blinde padden waren dan ook wat leger dan die van ziende padden, zagen de biologen.

De biologen weten nog niet waaróm zo veel padden geen ogen meer hebben. Misschien overleven de blinde padden omdat er op de eilanden weinig roofdieren leven. Er zijn geen slangen, of grote zoogdieren of uilen die padden vreten. In Brazilië, waar de padden vandaan komen, zou een blinde pad snel opgegeten worden.

Eigenlijk is een tropisch eiland net een grote kooi. Je bent er veilig en vroeg of laat wandelt je eten je bek in. In het paradijs vangt een blinde pad altijd wat.

    • Lucas Brouwers