Bedreigde burgemeesters kunnen jiujitsutraining krijgen

Bewaking in 2010 voor het huis van de Helmondse burgemeester Fons Jacobs. Jacobs werd in 2010 dusdanig bedreigd dat hij persoonlijke bewaking kreeg.
Bewaking in 2010 voor het huis van de Helmondse burgemeester Fons Jacobs. Jacobs werd in 2010 dusdanig bedreigd dat hij persoonlijke bewaking kreeg. Foto ANP / Wim Hollemans

In navolging van 24 burgemeesters uit Brabant en Limburg krijgen alle Nederlandse burgemeesters een training aangeboden om zich weerbaar te maken tegen geweld, agressie, bedreiging en intimidatie. Ze leren onder meer technieken uit de Japanse zelfverdedigingskunst jiujitsu en ademhalingstechnieken voor hun zelfbeheersing, leggen deelnemers uit.

De cursus is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en het genootschap van burgemeesters naar aanleiding van berichten dat diverse Brabantse burgemeesters worden bedreigd.

Signalen herkennen

“Ook deze burgemeester wordt regelmatig geïntimideerd door een handjevol beroepsquerulanten in de gemeente”, zegt burgemeester Maarten Houben van Nuenen. “Je leeft in een glazen huis en dat kan reacties oproepen. Het risico is groter geworden. Maar het ambt is niet voor bange mensen”, aldus burgemeester Hans Gaillard van Son en Breugel. Houben:

“Je leert op de training allereerst signalen herkennen om agressie te voorkomen. Je kunt dingen doen of laten om niet in de positie te komen.”

“Handhaving moet je bijvoorbeeld overlaten aan mensen die ervoor zijn opgeleid: agenten en opsporingsambtenaren. Je moet bij mensen verder nooit de indruk wekken dat er bij jou iets te halen is en de rug recht houden. Als de regel is dat je een huis drie maanden sluit als er hennep wordt gekweekt, dan moet je dat consequent doen bij iedereen.”

Agressieve acteur

Als het toch tot agressie komt, leren de burgemeesters afweertechnieken. De burgemeesters van Nuenen en Son en Breugel mochten elkaar naar de keel vliegen. Houben: “En dat maakt indruk, zelfs als zo’n aardige man dat doet.” Ze kregen bovendien te maken met een agressieve acteur.

“Je merkt dat je zelf ook boos wordt en leert dat met ademhalingstechnieken te beheersen.”

“Het gaat erom dat je voelt wat er met je gebeurt”, reageert directeur Ruud van Bennekom van het genootschap van burgemeesters. Hij benadrukt dat het gaat om hele basale zelfsverdedigingstechnieken.

De burgemeesters zijn enthousiast over de cursus. Burgemeester Marga Vermue (Cranendonck):

“Een voorbereid mens telt voor twee.”

(ANP)