Banen voor jongeren, bakken koffie en bioscoopbonnen

Beeld NRC Q

De week aan de hand van de beste infographics op NRC Q

Koffie is onze cup of tea

Een ‘bakkie pleur’ of toch een Earl Grey? In Nederland - en met ons nog zeker 38 andere Europese landen - kiezen we vooral voor het zwarte goud, blijkt uit een analyse van NRC Q op basis van nieuwe cijfers van marktonderzoeker Euromonitor.

… en vliegen doen we straks vanaf luchthaven Lelystad.

Vanaf Lelystad naar het Spaanse strand: deze week werd bekend dat de luchthaven - die als alternatief voor Schiphol is aangewezen - definitief mag uitbreiden. Uiteindelijk moeten vanaf de luchthaven zo’n 6,7 miljoen passagiers per jaar vertrekken. En dat is nogal een ambitie. De tweede luchthaven van Nederland - Eindhoven Airport - komt niet eens in de buurt van dat cijfer. Laat staan Maastricht en Groningen.

Jongeren nog altijd weinig succes op de arbeidsmarkt…

Vijfentwintig en werkloos? Jammer, maar je bent niet de enige. Dinsdag sloot Mirjam Sterk de Aanpak Jeugdwerkloosheid af: een tweejarig plan om de jeugdwerkloosheid terug te dringen. Is dat gelukt? Een beetje. De werkloosheid onder jongeren daalt weliswaar, maar is met 11 procent nog altijd fors hoger dan in andere leeftijdsgroepen. En of die daling door Sterks aanpak komt is nog maar de vraag.

… wél een succes: het lijden van Jezus

Heb jij ook gekeken, donderdagavond? De EO, KRO en RKK organiseerden voor de vijfde keer The Passion in de binnenstad van Enschede. En dat is, naast een groot lichtgevend kruis, vooral goede citymarketing.

En exit bioscoopbon

Het mag dan het ‘leukste cadeau in het donker’zijn, dat is het niet meer in een van de 21 Pathé-bioscopen. De grootste bioscoopketen van Nederland neemt de bon niet meer aan. En dat doet pijn: Pathé heeft een marktaandeel van 43 procent.

Alle bioscopen in Nederland, geclusterd naar keten. Zoom in op de kaart met de ‘+’ en ‘-’ knoppen

ICYMI: de belangrijkste binnenlandse economische cijfers van deze week

Na je vijftigste voor jezelf aan de slag is hot, blijkt uit de 50 Plusbarometer. In Noord-Holland is de grijze ‘zzp-dichtheid’ het hoogst: vijftien procent van de inwoners tussen de 50 en 65 jaar heeft een eigen zaak. In onderstaande kaart de cijfers per provincie:

En verder:

  • Export aardgas:↓ (-25 procent t.o.v. 2013)
  • Ontwikkeling cao-lonen:↑ (+0,4 procent t.o.v. 2014 kw I)
  • Afzetprijzen in de industriesector:↓ (-8,8 procent)
      • Yordi Dam