Al-Shabaab dreigt met nieuwe aanslagen in Kenia

Archieffoto van Mohamed Mohamud alias Sheik Dulayadayn, een van de voormannen van Al-Shabaab, in Somalië.
Archieffoto van Mohamed Mohamud alias Sheik Dulayadayn, een van de voormannen van Al-Shabaab, in Somalië. Foto Reuters / Feisal Omar

De islamitische terreurgroep Al-Shabaab heeft gedreigd met meer aanslagen in Kenia. Steden in het Afrikaanse land zullen “rood van het bloed” kleuren, waarschuwt de Somalische terreurbeweging.

“Geen enkele voorzorgs- of veiligheidsmaatregel zal uw veiligheid garanderen, een aanval verijdelen of nog een bloedbad in uw steden voorkomen”, verklaarde Al-Shabaab (de jeugd) volgens persbureau Reuters. De waarschuwing komt een paar dagen na de bloedigste aanslag in Kenia in vijftien jaar. Donderdag kwamen 142 studenten om toen vijf terroristen een universiteitscampus in Garissa bestormden.

Iedereen doelwit

Naar verluidt gebruikten de terroristen granaten en schoten ze, in elk geval in het begin, in het wilde weg op iedereen. “Later gingen ze van deur naar deur en lieten ze alleen de moslims gaan”, vertelden ontsnapte studenten. Getuigen zeiden dat ze ook onthoofde lichamen hadden gezien.

Update 11:02 - De politie in Kenia heeft nu in totaal 5 mensen opgepakt in verband met de aanslag. Zij worden ondervraagd.


Het hete en stoffige stadje Garissa is de toegangspoort naar het noordoostelijke deel van Kenia, waar al vele aanslagen van de Somalische terreurgroep Al-Shabaab plaatsvonden, schreef correspondent Koert Lindijer gisteren in NRC. Al-Shabaab begon in 2011 met wraakacties in Kenia, nadat het Keniaanse leger tegen de terreurbeweging had geïntervenieerd in buurland Somalië.

Woede over gebrek aan beveiliging

Anderhalf jaar geleden vielen bij een aanslag op het luxe winkelcentrum Westgate in de hoofdstad Nairobi 67 doden. In totaal kwamen bij de wraakacties sinds 2011 300 mensen om. Kenianen hebben zich moeten aanpassen aan de terreur, schrijft Lindijer.

Hun eerste reactie na een aanslag is niet zo zeer een expressie van schok, maar van verbazing dat de overheid nog steeds niet in staat is deze terreuracties te voorkomen.

Inwoners van Garissa zijn woedend over het gebrek aan veiligheidsmaatregelen, schrijft Reuters. De overheid had meer kunnen doen om een dergelijke aanslag te voorkomen. Gisteren werd in de stad gedemonstreerd. De autoriteiten hebbben een beloning uitgeloofd voor de aanhouding van Mohamed Mohamud, kopstuk van Al-Shabaab en voormalig leraar in Garissa.

Lees verder in NRC Handelsblad: ‘Terroristen lieten alleen de moslims gaan’ (€)