‘Fotografie geeft mij energie’

Met deze foto won Leon Smeths de publieksprijs in maart van NRC's Fotowedstrijd Nederland Fotografeert. Foto: Leon Smeths

Buitengewoon opsporingsambtenaar Leon Smeths wint met zijn portret van Mariah de publieksprijs van maart in de NRC Fotowedstrijd Nederland Fotografeert.

“In de Facebookgroep >Make a Wish/Do a Gift had ik de ‘wens’ geplaatst dat mijn foto de publieksprijs zou winnen. Via deze groep, met 7600 leden, helpen mensen met een kleine beurs elkaar; wat voor de één een kleine moeite is, kan de ander blij maken zonder dat er geld aan te pas komt. Ik verloot via de website af en toe een gratis fotoshoot voor mensen die bijvoorbeeld graag een mooie foto van hun kinderen willen, maar dat niet kunnen betalen.”

“Ik fotografeer al dertig jaar hobbymatig, vooral portretten. Fotografie geeft mij energie en ik hou er van om mensen blij te maken met mijn foto’s. De Make a Wish/Do a Gift-Facebookpagina heeft enorm geholpen bij de fotowedstrijd: toen ik ingehaald werd door andere foto’s plaatste oprichtster Inge Minkenberg een extra oproep, meteen kreeg ik een tweehonderdtal extra stemmen. Naast de mensen van deze pagina, hebben er veel van mijn eigen contacten op Facebook mijn foto gedeeld en geliked.”

“Mijn deelname aan de wedstrijd is wel eenmalig, het geeft toch veel stress. Ik heb een best druk leven, maar als je eenmaal een foto hebt ingestuurd ga je het toch volgen en vrienden en collega’s aanspreken om op je te stemmen. Dat deed ik niet alleen voor mezelf, maar vooral ook voor het meisje op de foto, Mariah. Samen met haar tante had ik heel de fotoshoot in elkaar gezet. Mariah zal haar hele leven onthouden dat een portret van haar een prijs heeft gewonnen. Ik ben dus erg dankbaar dat zoveel mensen hebben geholpen haar trots te maken.”

Het thema in de maand april is ‘Liefde’. U kunt foto’s inzenden en bekijken via nrc.nl/fotowedstrijd

    • Sabeth Snijders