Positie klokkenluider versterkt

None

De positie van klokkenluiders bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wordt verbeterd. Het meldpunt voor misstanden in de zorg wordt uitgebreid en klantvriendelijker ingericht. Daarnaast wordt de NZa teruggebracht tot een uitvoerende dienst die het beleid van het ministerie van Volksgezondheid moet uitvoeren.

Dat is de reactie van minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) op de aanbevelingen van de commissie-Borstlap, die was ingesteld om de interne wantoestanden bij de toezichthouder op de zorgmarkt weg te ruimen. Daarvoor is volgens die commissie een ingrijpende reorganisatie noodzakelijk.

De NZa kwam in opspraak nadat NZa-medewerker Arthur Gotlieb vorig jaar januari zelfmoord had gepleegd. Hij liet een omvangrijk document over interne misstanden bij de NZa na. De onafhankelijke commissie Borstlap concludeerde dat Gotlieb inderdaad was tegengewerkt en dat de misstanden die hij aan de orde had willen stellen, ten onrechte waren genegeerd. Vorig jaar zomer vertrok de voltallige raad van bestuur, na publicaties van deze krant over gesponsorde reizen en dubieuze declaraties. (NRC)