Zo ziet censuur eruit

None
Foto Toby Melville/REUTERS

Dit is een harde schijf van de Britse krant The Guardian. Er zouden documenten opgestaan hebben die afkomstig waren van NSA-klokkenluider Edward Snowden. Daarom moest de krant de harde schijf van de Britse inlichtingendienst GCHQ vernietigen.

De schijf maakt nu deel uit van de tentoonstelling ‘All of this Belongs To You’, die tot 19 juli te zien is in het Victoria and Albert Museum in Londen.

De hoofdredacteur van The Guardian, Alan Rusbridger, beschreef in augustus 2013 in een column hoe de krant werd benaderd door een regeringsfunctionaris die eiste dat de documenten zouden worden teruggegeven of vernietigd. Twee medewerkers van de Britse geheime dienst zagen vervolgens in zijn kantoor toe op het vernietigingsproces. „Een van de meest bizarre momenten in de geschiedenis van The Guardian”, aldus Rusbridger.

Het vernietigen „voelde als een zinloze symbolische actie”, scheef hij ook, omdat de krant de artikelen niet vanuit Londen schreef, maar vanuit New York en Brazilië.