Wie gaat er profiteren van die Iran-deal?

(FILES) This October 16, 2014 file photo shows a Wall Street road sign near the New York Stock Exchange (NYSE) building on in New York. Wall Street stocks retreated from record highs in early trade November 7, 2014 after the Department of Labor reported the US economy added 214,000 jobs in October. About 40 minutes into trade, the Dow Jones Industrial Average stood at 17,522.68, down 31.79 points (0.18 percent), while the broad-based S&P 500 shed 2.05 (0.10 percent) at 2,029.16. Both the Dow and the S&P 500 closed at records Thursday. The tech-rich Nasdaq Composite Index fell 19.79 (0.43 percent) to 4,618.67. The October jobs count came in below the 235,000 expected by analysts. AFP PHOTO/Jewel Samad

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Volgens CNN zorgt het nucleaire-akkoord dat Iran gisteravond sloot met de P5+1 (VS, Rusland, China, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland) voor het ontsluiten van gigantisch economisch potentieel voor Iran, de regio én Amerika. Met de op een na grootste bevolking in het Midden-Oosten (80 miljoen inwoners), olie- en gasvelden en kostbare mineralen zou het land een buitenkansje kunnen zijn voor buitenlandse investeerders en bedrijven.

Maar dan moet de deal met Iran over het kernprogramma wel standhouden, schreef The Washington Institute vorig jaar al in een rapport. Volgens Quartz reageerde de markt in ieder geval serieus op het basisakkoord: de prijs van een vat aardolie daalde met meer dan 4,9 procent naar 54,28 dollar.

Foreign Policy is echter niet zo optimistisch voor de economische gevolgen van het akkoord met Iran. Het magazine wijst op de nieuwe deadline van 30 juni voor het volledige akkoord. Dan pas valt echt te zeggen hoe de ‘rehabilitatie’ van Iran in de internationale gemeenschap eruit gaat zien. Hoe snel kunnen de sancties afgebouwd worden? Kan Iraanse olie wel concurreren op de - met Saoedische olie - verzadigde markt? Allemaal vragen die pas in de tweede helft van dit jaar beantwoord kunnen worden, vindt FP.

Nieuwe CEO Mattel is niet nieuw

Christopher Sinclair mag blijven zitten als CEO van speelgoedfabrikant Mattel. Maar van hem wordt wel verwacht dat hij het kwakkelende bedrijf weer op de rails krijgt, schrijft The Wall Street Journal. In januari verving hij Bryan Stockton als leidinggevende, maar blijft nu aan als permanente CEO.

Nadat Mattel vorig jaar door Lego van de troon werd gestoten als best verkopend speelgoedmerk en het bedrijf met hun NSA Barbie de woede van ouders op de hals haalde, heeft Sinclair momenteel zijn handen vol. Aandelen Mattel daalden de afgelopen twaalf maanden met 44 procent. Voor het eerst sinds 1993 zijn deze minder waard dan die van concurrent Hasbro.

Maar Mattel is al begonnen aan een comeback. Een weinig succesvolle tot nu toe - de afluisterpop Hello Barbie maakte daar deel van uit. De samenwerking met Google voor een high-tech update van de ouderwetse Viewmaster is echter een stuk veelbelovender. De speelgoedfabrikant presenteerde deze afgelopen februari tijdens de Amerikaanse beurs Toy Fair 2015:

HarperCollins gaat Amazon pesten

Uitgever HarperCollins probeert een vuist te maken tegen het boekenimperium van Jeff Bezos. Het bedrijf wil het contract met Amazon dit jaar niet vernieuwen, maar zich volledig te richten op de eigen online winkel, meldt Techcrunch.

HarperCollins wil hiermee voorkomen dat het dezelfde problemen krijgt als concurrent Hachette, de op drie na grootste uitgever van de VS, vorig jaar. Hoewel Amazon in november na een langslepend conflict over de bepaling van prijzen toegaf, lijkt de imagoschade voor de online retailer met de beslissing van HarperCollins groter dan gedacht.

Vorig jaar juli kondigde HarperCollins dat het een groot deel van de boekenverkoop op het eigen online platform zou gaan doen. Dit jaar wordt dat dus het hele assortiment. Techcrunch noemt het voornemen van de uitgever moedig, maar benadrukt dat het pesten van Amazon - de grootste boekverkoper ter wereld - vaak niet goed afloopt.

    • Hans Klis