Waarom Californië door de ergste droogte in 1.200 jaar wordt getroffen

Een beeld uit de video van The New York Times

De Amerikaanse staat Californië wordt de laatste maanden getroffen door een van de ergste droogtes in zijn geschiedenis. Voor gouverneur Jerry Brown was dat eergisteren aanleiding om nog nooit eerder vertoonde maatregelen aan te kondigen. Maar wat veroorzaakt die extreme droogte in het zuidwesten van de Verenigde Staten?

Bekijk hier een kort item dat The New York Times maakte over de droogte:

Hoe ernstig het gebrek aan water in California is, wordt meteen duidelijk in Phillips, een klein skigebied diep in de Sierra Nevada. Elk jaar wordt daar op 1 april de dikte van de sneeuwlaag gemeten. Normaal gesproken ligt er meer dan anderhalve meter, maar dit jaar is de grond er droog.

Foto Justin Sullivan / Getty Images

Een waterbassin in Arizona, de staat naast California. Ook daar zit aanmerkelijk minder water in dan in andere jaren. Foto Justin Sullivan / Getty Images

Een droge winter

Dat dikke pak sneeuw fungeert als een soort reservoir voor de op twee na grootste staat van de Verenigde Staten. In de lente vindt het smeltwater langzaam een weg naar de vele bassins in de regio. Daardoor is er eigenlijk altijd voldoende water om van te leven en de gewassen te doen groeien, zo schrijft The New York Times.

Voorwaarde is echter wel dat er in de winter voldoende sneeuw valt om een nieuw reservoir aan bevroren water voor het volgende jaar op te bouwen. En daar ligt dit jaar nou net het probleem: het verdampte water uit de Stille Oceaan kwam in veel mindere mate op de toppen van de Sierra Nevada terecht dan anders.

Foto Max Whittaker / Getty Images

Gouverneur Jerry Brown (r) loopt met de baas van het Californische waterdepartement in Phillips, waar jaarlijks de sneeuwlaag gemeten wordt. Dit jaar valt er weinig te meten. Foto Max Whittaker / Getty Images

De sproeiers moeten uit

Volgens gouverneur Brown is het daarom tijd om in actie te komen. Hij wil dat het watergebruik met een kwart wordt teruggedrongen, zo kondigde hij eergisteren aan. Het is voor het eerst dat Californiërs op rantsoen moeten. Hij zegt tegen de Amerikaanse krant:

“Mensen moeten beseffen dat we in een nieuw tijdperk zijn aanbeland. Het beeld van mooie, groene gazonnetjes die elke dag water krijgen, is iets uit het verleden.”

Want hoewel nog niet precies duidelijk is wie er op water moet besparen, lijkt tuinen en gazonnen sowieso te worden getroffen door de maatregelen. Een niet te verwaarlozen deel van het totale watergebruik gaat namelijk op aan het besproeien van het gazon. Voor boeren gelden de maatregelen daarentegen weer niet.

Foto Justin Sullivan / Getty Images

Als het aan gouverneur Brown ligt, wordt dit beeld zeldzamer. Het uitgebreid besproeien van gazons, golfbanen en begraafplaatsen moet worden ingedamd. Foto Justin Sullivan / Getty Images