Roeiwedstrijd plek op Nederlandse erfgoedlijst

Sinterklaas, Staphorster stipwerk, de Nijmeegse Vierdaagse – en vanaf zondag hoort ook de fameuze studentenroeiwedstrijd Varsity in dat rijtje van nationale tradities.

De jaarlijkse roeiwedstrijd gehouden op het Amsterdam-Rijnkanaal wordt toegevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Daarop kunnen tradities geplaatst worden die een geschiedenis hebben en die van generatie op generatie actief worden doorgegeven.

De Koninklijke Nederlandsche Studenten Roeibond droeg de wedstrijd voor, legt het op zijn site uit. Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed – beheerder van de lijst van bijna zestig tradities – ging akkoord. De laatste handtekeningen worden gezet tijdens de aanstaande 132ste editie zondag in Houten.

Koningsnummer zal dan traditiegetrouw de Oude Vier zijn. De Varsity (verbastering van ‘university’) kende haar eerste editie in 1878, geïnspireerd door de Engelse universitaire bootraces op de Theems in de Engelse hoofdstad. Twee Nederlandse roeiverenigingen schoten toen over het water: Laga uit Delft en Njord uit Leiden.

Zondag komen iets meer Oude Vieren aan de start: 16 roeiverenigingen doen mee. Het Amsterdamse Nereus voert met 40 overwinningen de erelijst aan.