‘Utrechtse tiener gesneuveld in Syrië’

Een huiszoeking in het ouderlijk huis van de 18-jarige Syriëganger Zaid K. in de Oasedreef in Utrecht in januari. Foto ANP/ Robin van Lonkhuijsen

De 18-jarige Utrechtse Zaïd K., tegen wie een internationaal opsporingsbevel loopt, zou zijn gesneuveld in Syrië. Dat meldt RTV Utrecht.

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen zegt tegen RTV Utrecht van de berichten te weten, maar ze niet te kunnen bevestigen of ontkennen.

Ook de woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zegt de berichten te hebben gelezen.

Het zou best kunnen, er verblijven helaas een hoop Nederlanders in die regio. Toch kunnen wij vanaf hier dergelijke berichten niet controleren en kunnen dus niets bevestigen of ontkennen. Het is bij ons ook niet bekend of hij al dan niet in Syrië was.

Klopjacht na gevonden paspoort

Zaïd K. kwam in januari in het nieuws doordat zijn paspoort werd gevonden bij een terreuractie in het Belgische Verviers. Aanvankelijk werd gedacht dat Zaïd K. een van de omgekomen jihadisten was. Er volgde een internationale klopjacht, waarbij ook zijn ouderlijk huis in de Utrechtse wijk Overvecht werd doorzocht.

Na berichtgeving van NRC Handelsblad bleek dat een Belgische jihadist op het paspoort van de Utrechter vanuit Syrië Europa was binnengekomen.

    • Sjoerd Klumpenaar