Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Uitspraak over salarisverlaging V&D laat nog 2 maanden op zich wachten

Het gaat waarschijnlijk nog wel even voordat de werknemers van V&D definitief duidelijkheid krijgen over de salarisverlaging die de winkelketen wil doorvoeren. Het hoger beroep dat door het bedrijf is aangespannen dient namelijk pas op 27 mei, zo werd vandaag duidelijk. De uitspraak is bovendien nog later dan eind mei.

De buitenkant van het pand van V&D in Hengelo.
De buitenkant van het pand van V&D in Hengelo. Foto ANP / Vincent Jannink

Het gaat waarschijnlijk nog wel even voordat de werknemers van V&D definitief duidelijkheid krijgen over de salarisverlaging die de winkelketen wil doorvoeren. Het hoger beroep dat door het bedrijf is aangespannen dient namelijk pas op 27 mei, zo werd vandaag duidelijk. De uitspraak is bovendien nog later dan eind mei, aldus ANP.

Voordat het gerechtshof uitspraak doet, moet de zaak echter eerst nog worden behandeld. Op de geplande zittingsdatum krijgen beide partijen nogmaals de gelegenheid om hun verhaal te doen. In februari deden de bonden en de keten dat ook al tijdens een kort geding. Dat werd toen door de vakbonden gewonnen.

Geen onderhandelingen buiten de rechtszaal

Dat beide partijen er buiten de rechtszaal met elkaar uitkomen, lijkt momenteel ook niet heel waarschijnlijk. De bonden en de directie van de warenhuisketen zijn al een tijdje niet meer met elkaar in overleg. Zolang de zaak voor de rechter is, willen de vakbonden namelijk niet onderhandelen, zo stelden de bonden vorige maand.

V&D kondigde in januari van dit jaar aan dat het de lonen van zijn werknemers met bijna zes procent wilde verlagen. Met die maatregel hoopte de winkel voldoende in de uitgaven te snijden om het hoofd boven water te kunnen houden. Ook de verhuurders van de panden waar V&D in zit moesten de huren verlagen, zo eiste de keten.

Banken en verhuurders gaven wel toe

Hoewel ook de verhuurders aanvankelijk weigerden kwam de winkelketen na enkele weken op de rand van de afgrond alsnog tot een reddingsplan. Onder meer de banken, aandeelhouder Sun Capital en de vastgoedeigenaren besloten water bij de wijn te doen om V&D in leven te houden. De bonden zijn tot dusver nog altijd onvermurwbaar als het gaat om het voorgestelde loonoffer.

Lees ook op NRC Q: De redding van V&D duurde maar een half uur.