Trifle van geitenkaas met pistachenoten

Janneke Vreugdenhil

We sluiten de week af met een machtig en luxueus dessert. Met echte trifle heeft dit toetje weinig van doen. Dat is ook niet zo gek, want de dames van De kunst om goed te eten gebruiken geen gluten, granen en geraffineerde suiker, dus cake met custard is sowieso geen optie. Het enige trifle-achtige aan dit recept is dat het is opgebouwd in laagjes. Probeer verse vijgen te krijgen, omdat hun robijnen vruchtvlees zo mooi contrasteert met het wit van het yoghurt-geitenkaasmengsel. En uiteraard zou het zonde zijn om dit dessert niet in mooie glazen coupes te serveren.

Rooster de noten of zaden 8-10 minuten in de tot 190 °C verhitte oven tot ze geuren. Kneus ze met de achterkant van een mes en zet opzij. Meng de geitenkaas met een garde door de yoghurt en voeg eventueel de calvados of cognac toe (gebruik als de kaas heel stevig is de mixer) tot het mooi glad is. Het opbouwen van dit dessert mag naar eigen idee gebeuren. Je kunt de vijgen in plakken snijden, fijnhakken, doormidden of in vieren snijden. Leg bijvoorbeeld 2 halve vijgen in elk dessert- of cocktailglas en schep daar 2 volle theelepels yoghurtmengsel op, gevolgd door een scheutje granaatappelmelasse. Herhaal deze volgorde zodat het mooie lagen zijn.

Strooi de gekneusde noten vlak voor het serveren over de trifle en eindig met wat honing of dadelsiroop.

    • Janneke Vreugdenhil