Terugkijken: weer keken miljoenen naar The Passion. En wat viel op?

De lijdensweg van Jezus is een verhaal dat volgens EO-directeur Arjan Lock “nooit is uitverteld”. En waarom zouden KRO en EO er ook niet mee doorgaan dat groots te doen rond Pasen? Uitgekeken zijn mensen in ieder geval niet getuige de kijkcijfers van The Passion gisteren. We hebben wat opvallende momenten op een rij gezet.

Jim de Groot als Jezus in The Passion van de EO. Screenshot via NPO

De lijdensweg, de dood en de wederopstanding van Jezus Christus vormen een verhaal dat volgens EO-directeur Arjan Lock “nooit is uitverteld”. En waarom zouden KRO en EO er ook niet mee doorgaan dat groots te doen rond Pasen? Uitgekeken zijn mensen in ieder geval niet, getuige de bijna 3,6 miljoen kijkers die gisteren afstemden op het gedramatiseerde muziekspektakel The Passion. Weer meer dan de vorige jaren. We hebben wat opvallende momenten op een rij gezet.

Het raamwerk was ook dit jaar hetzelfde: het paasverhaal werd verteld en bezongen met bekende Nederlandse nummers door een schare BN’ers in een stad ergens in Nederland. Alleen de namen veranderen eigenlijk elke editie. Locatie dit jaar was Enschede en de hoofdrollen waren voor Jim de Groot (Jezus), Jon van Eerd (Pontius Pilatus), Jeroen van der Boom (Petrus), Shirma Rouse (Maria) en Jeroen van Koningsbrugge (Judas). Robert ten Brink praatte het geheel aaneen, Bridget Maasland zorgde als ‘verslaggeefster’ voor de actuele lading.

De stad profiteert

The Passion is het succesnummer van de KRO-EO en is de laatste vijf jaar uitgegroeid tot een kijkcijferhit. Waar er de eerste keer - in Gouda - nog geen miljoen mensen keken, waren dat er vorig jaar in Groningen al zo’n 3,5 miljoen en dit jaar nog een klein beetje meer. Steden staan in de rij om het evenement te mogen organiseren, want het doet wonderen als citymarketing, schreef onze mediamedewerker Menno Sedee gisteren in NRC Handelsblad (€). Enschede betaalt 150.000 euro aan productiemaatschappij Eye2Eye en maakt nog 50.000 euro eigen kosten, maar het betaalt zich uit, volgens Groningen, de voorganger van de Twentse stad als organisator:

“Groningen, dat The Passion in 2014 organiseerde, analyseerde de opbrengsten. Van de 20.000 bezoekers was 71 procent speciaal naar Groningen gekomen. Gemiddeld gaven ze 37 euro per persoon uit aan drinken, eten en overnachten. Slotsom: The Passion leverde 500.000 euro op, alleen al op de dag zelf. De gratis publiciteit versterkt het imago en dat is op de lange termijn nog meer waard.”

De aflevering terugkijken kan hier. Videohoogtepunten vind je op het YouTube-kanaal van The Passion.

Wat viel mensen gisteren op?

Een overzicht van de opvallendste dingen.

Verwijzingen naar de vuurwerkramp

Enschede had van alle kandidaatsteden dit jaar een streepje voor vanwege de vuurwerkramp in 2000. Toen brak er brand uit in een opslagruimte van vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks waarop zo’n 200 ton vuurwerk ontplofte. 23 mensen werden gedood, de wijk Roombeek werd bijna volledig met de grond gelijkgemaakt. Het lijden van de Enschedeërs zou in het lijdensverhaal van Jezus passen.

Er werd bij de uitvoering ook nadrukkelijk verwezen naar die ramp. Zo startte de processie met een lichtgevend kruis vanuit het ‘nieuwe’ Roombeek. Voorop liepen brandweermannen die ten tijde van de ramp aan het werk waren.

Twitter avatar laurensvanlier Laurens van Lier Mooi dat de brandweermannen het kruis mogen dragen… Vijftien jaar na de vuurwerkramp #TP15 #Enschede http://t.co/dHn8hDpLw8

Jeroen van Koningsbrugge ‘verraste’ als Judas

Op Twitter veel lof voor Jeroen van Koningsbrugges vertolking van Judas, de apostel die Jezus verraadde. Een verrassing, volgens mensen, misschien mede ingegeven door het feit dat hij toch vooral als komisch acteur bekendstaat. Hij is vooral bekend van de sketchseries Draadstaal en Neonletters en als vast panellid in spelshow Ik Hou van Holland. Maar dat hij kan zingen, kan niet zo’n verbazing zijn geweest. Zo vormt hij samen met Dennis van de Ven het Acda en de Munnik-achtige muziekduo JURK!.

Twitter avatar YvonVeurman Yvon Veurman Nooit geweten dat Jeroen van Koningsbrugge zó goed kan zingen! #talent #ThePassion
Twitter avatar KirstenMoonen Kirsten Jeroen van Koningsbrugge @eenjurk verdient een podium voor zich alleen.. #TP15
Twitter avatar arnansamson Arnan Samson Jeroen van Koningsbrugge!! My god! Ster van de avond! #TP15 #thepassion

Van Koningsbrugge zingt Wit Licht, een nummer van Marco Borsato:

Het ‘IS-pak’ van Jezus

Jim de Groots Jezus droeg voor de ‘veroordeling’ aan het einde van het stuk een oranje overall, terwijl zijn ‘beulen’ achter hem in het zwart gekleed waren. Ook kreeg hij een zak over zijn hoofd. Of dat nou wel zo smaakvol was, vroegen mensen op Twitter zich af, aangezien we dit beeld nu kennen van de verschrikkelijke video’s van terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Twitter avatar Michel1401 Michel Lekker luguber, die zwarte mannetjes en die oranje overall …….. #passion #IS http://t.co/OnGHfCZ3VL
Twitter avatar ruudfiere Ruud Fiere Godsdienstwaanzin van EO en regisseur: passieverhaal verbeelden met oranje overalls en beulen in zwart. #passion http://t.co/PZHbtTmhNI
Twitter avatar Arbeidsconflict Govert Apol De #Passion: smakeloos en ongepast om Jesus een oranje overall aan te trekken in relatie tot wat er bij IS gebeurt

De EO reageerde al via Twitter op de commotie:

Twitter avatar EOgeloven EO.nl/Geloven @bpschut @michelw71 Geen verwijzing naar ISIS, al vanaf de eerste Passion in 2011 waren er Oranje pakken voor ‘misdadigers’

Inderdaad, de overall is niet nieuw. Die werd vorige edities ook gebruikt. Een woordvoerder van de EO zegt dat die staat voor geloofsvervolging in het algemeen:

“Vanaf de eerste The Passion in 2011 worden deze gebruikt en ook dit jaar worden ze gedragen. Vervolging vanwege je geloof komt in het paasverhaal voor en nu, tweeduizend jaar later worden nog steeds mensen vervolgd om wat ze geloven. Een krachtig statement.”

Dave Roelvink als Barabas?

De in opspraak geraakte Dave Roelvink, zoon van zanger Dries Roelvink, vertolkte de rol van Barabas? Dat was minder verrassend dan het lijkt. Vorige Barabassen hadden ook een foute reputatie. Zoals John de Wolf (2012), die twee keer vals speelde met poker,Thomas Dekker (2013), die als wielrenner doping gebruikte en Glenn Helder (2014) die een gokverslaving had en in de cel belandde wegens bedreiging, mishandeling, diefstal en vuurwapenbezit.

Dave Roelvink als Barabas.

Dave Roelvink als Barabas. Screenshot via NPO

Met medewerking van Menno Sedee.

    • Frank Huiskamp