Portugese filmmaker Manoel de Oliveira (106) overleden

De oudste actieve filmregisseur ter wereld, de Portugese filmmaker Manoel de Oliveira, stierf gisteren op 106-jarige leeftijd. Zijn laatste speelfilm stamt uit 2012, vorig jaar leverde hij nog twee korte films af. In 2008 ontving hij op het filmfestival van Cannes een speciale Gouden Palm en in 2004 een oeuvreprijs in Venetië. Hoewel hij zijn eerste korte documentaire in 1931 draaide, brak hij pas in de jaren tachtig internationaal door. De in 1908 in Porto geboren De Oliveira maakte intellectualistische films met door een statische camera vastgelegde theatrale beelden, poëtische dialogen en afstandelijk acteren. Theater was voor hem de ultieme kunstvorm. Hij werkte met beroemde acteurs als Catherine Deneuve (O convento), Marcello Mastroianni (Voyage au début du monde), hun dochter Chiara Mastroianni (La lettre) en Michel Piccoli. Die laatste speelde in een van De Oliveira’s beste en meest toegankelijke producties, Je rentre à la maison, in 2002 een bescheiden filmhuishit. (NRC)