Voortaan iets minder ‘happy’ de massagesalon weer uit

Wat een feest voor de Amsterdammer met pijnlijke spieren. Het aantal massagesalons is sinds 2006 bijna verdriedubbeld, van ongeveer 50 naar 130. Maar in hoeveel zaken het daadwerkelijk om masseren gaat is nog maar de vraag, nu deze week bekend werd dat de gemeente na controles in 12 (van de 13) salons „sporen van seksuele handelingen” vond; spermasporen, te zien met UV-licht. De zaken (in Centrum, Oost en Zuid) moeten van de gemeente sluiten.

Dat in de (vooral Aziatische) massagesalons prostitutie plaatsvindt, de massage met ‘happy ending’, is allang geen publiek geheim meer. „Het handhaven van dit soort salons staat sinds twee jaar hoog op onze lijst van prioriteiten”, zegt de woordvoerder van de burgemeester. Per jaar vindt een „handvol” controles plaats bij salons waar signalen van prostitutie zijn waargenomen door politie, handhavers en omwonenden.

Wie in de buurt van zo’n zaak woont, is bekend met die signalen: goedkope interieurs waar schaars geklede dames verveeld op (voornamelijk) mannelijke cliënten wachten. Vaak zitten ze middenin een woonbuurt en is het de vraag hoe ze de winkelhuur betalen met zo weinig klanten.

Volgens de zegsman zijn bij de meeste ‘betrapte’ salons ook signalen die wijzen op mensenhandel en uitbuiting.

Waarom is het zo moeilijk om de salons, die als paddenstoelen uit de grond schieten, te verbieden? Sebastiaan Capel, stadsdeelvoorzitter Zuid, opperde deze week om het bestemmingsplan van zijn buurt te wijzigen. Dat ligt juridisch gezien lastig. „Massagesalons an sich zijn niet verboden”, zegt de woordvoerder van de burgemeester. „Iedereen die het wil kan een vergunning aanvragen. Wij handhaven op overtredingen en misstanden. Wij kunnen niet vooraf verbieden op een an sich legitieme regeling.” Dus voorlopig nog geen einde voor de happy ending.

    • Jonas Kooyman