Pinguins in Paradiso, Culy Food Festival, Panorama Mesdag

Beschilderde eieren bij een vestiging van de Nederlandse Van Beek-groep in het Duitse Viersen, dat een groot deel van de Nederlandse supermarkten van paasproducten voorziet. Foto ANP / Robin Utrecht

Goed, het is dus alweer vrijdag. Extra leuk: het Paasweekend staat voor de deur. Hashtag eieren zoeken. Hashtag paashaas.

PASEN // Wat te doen met Pasen?

zondag 5 en maandag 6 april

Enkele tips zodat je het jaarlijkse uitje naar de woonboulevard kunt ontvluchten:

  • Paasfilms kijken in Rotterdam: In De Gouveurnestraat kun je bij Cinema Inspire de films Jesus Christ Superstar en Monty Pythons Life of Brian zien. (€7).
  • Paaseieren zoeken in Pieterburen: Vanmiddag nog de jaarlijkse Groningse bloemenmarkt bezoeken, zondag en maandag tussen de zeehondjes op zoek naar paaseieren in Centrum Pieterburen in Groningen. Volwassenen vermaken zich op de Waddenmarkt.
  • Tulp Festival: De hele maand april staat in het teken van de tulp. Dat viert A’dam met het Tulp Festival, met o.a. gratis wandelgidsen langs openbare tuinen.
  • Pasen in Amsterdam: In de hoofdstad kun je zaterdag bijvoorbeeld World Pillow Fight Day op de Dam ‘vieren’, bij het Olympisch Stadion kun je naar de kermis en in Artis kun je kuikentjes knuffelen in het Broedmachinehuis. Hier een overzicht van alle activiteiten.
  • Roofvogelshows in kasteelruïne Valkenburg: Je leest het goed: zondag 5 april kun je valken, buizers en haviken aan het werk zien, maar ook met ze op de foto.

FESTIVAL // Pinguins in Paradiso

zaterdag 4 april, Paradiso, Amsterdam, kaarten €25 (excl. servicekosten)

In Paradiso zijn dit weekend geen paashazen maar pinguins te horen, en wel van Pinguin Radio. Sinds vorig jaar organiseert het online radiostation een crowdfundfestival om fondsen te werven, maar ook om nieuw Nederlands talent een podium te geven. Op deze tweede editie van Pinguins in Paradiso komen onder meer zangeres Sue The Night (solo, winnaar Grote Prijs van Nederland), Charl Delemarre (singer-songwriter) en voormalig VPRO-radiomaker en nu schrijver Jaap Boots. Ook internationale acts geven act de présence. Drie Britse bands (Blood Red Shoes, Lonely The Brave, Nothing But Thieves) en één Canadese band (July Talk) delen het podium met acts van Nederlandse bodem (De Staat, PAUW, en Paceshifters).

GAAN // Culy Food Festival

zaterdag 4 (13-23u) en zondag 5 april (13-22u), Sugar City, Halfweg, zaterdag uitverkocht, kaarten voor zondag €16

Het online foodmagazine Culy.nl organiseert dit Paasweekend hun eerste Food Festival, en wel in het toepasselijk genaamde Sugar City (evenementendorp in Halfweg, vlakbij Amsterdam). Want waar de Paashaas rondwaart, wordt gegeten. Op het festival kun je o.a. films over eten bekijken (zoals de docu over chefkok Sergio Herman) en natuurlijk kookworkshops volgen. Denk aan theeworkshops, smaakworkshops met chocola, bier-, wijn- en ciderproeverijen, maar ook een fotografieworkshop waarin je leert hoe je voedsel het beste voor de lens kunt krijgen. Maar wacht, er is meer: de muzikale omlijsting wordt onder meer verzorgd door soulzangeres Sarah Jane, de band Koffie en de Haagse soulrockers The Indien. Bekijk het blokkenschema (pdf) voor het volledige programma.

Bekijk de trailer (jamjamjam):

GAAN // Panorama Mesdag

t/m 4 oktober 2015, Den Haag

Na grondige verbouwingen is het Haagse Panorama Mesdag, bekend van het zeegezicht, sinds vorige week weer open. Het museum moest tiptop in orde zijn voor het Mesdagjaar, aangezien het honderd jaar geleden is dat oprichter en kunstverzamelaar Hendrik Willem Mesdag overleed. Verspreid over het jaar zijn symposia en tentoonstellingen over Mesdag te bezoeken. Zo is er in het museum zelf een expositie met werken uit de privé-collecties van nazaten van het echtpaar Mesdag. De aquarellen, schilderijen en schetsen zijn van generatie op generatie overgegeven, en zijn doorgaans niet te zien voor publiek. Zo is er bijvoorbeeld een levensgrote verbeelding van Sientjes (Mesdags echtgenote) hond te zien, een zwarte Newfoundlander genaamd Nero, en een portret dat Mesdag maakte van zijn vader, Klaas. Veel van de werken zijn gemaakt als “oefening, plezierig tijdverdrijf of herinnering aan een familielid of bijzondere gebeurtenis”, aldus het museum.

Lees ook in NRC Handelsblad: ‘Kunstpaus en gehaaide handelaar‘ (€).

    • Judith Laanen