Overlevende Kenia: militanten planden aanval tot in detail

Overlevenden van de aanslag op de universiteit in Garissa troosten elkaar. Foto EPA/ Daniel Irungu

De strijders van terreurbeweging Al Shabaab hadden de bloedige aanval op een Keniaanse universiteit in Garissa, waarbij gisteren 147 mensen gedood werden, uitgebreid gepland. Dat heeft een overlevende van de aanslag tegen persbureau AP gezegd.

Een van de eerste dingen die de schutters deden, zo zei de 21-jarige studente Engels Helen Titus tegen AP, was naar een collegezaal gaan waar christenen bezig waren met het ochtendgebed. Zij waren het doelwit van de moslimgroep. “Ze hebben de campus onderzocht. Ze wisten alles”. Volgens Titus verzochten de schutters studenten ook om uit hun kamers op de campus te komen en verzekerden ze hun dat ze niet doodgeschoten zouden worden. Velen deden dat. Mannen werden doodgeschoten, vrouwen zouden niet gedood worden volgens de strijders. Maar volgens Titus zijn er ook vrouwen neergeschoten.

Gisteren richtten gewapende leden van Al Shabaab een bloedbad aan op Garissa University College, een universiteit in het oosten van Kenia. Ze vielen de school binnen en gijzelden meerdere studenten. Bij de politieactie die volgde kwamen vier van de schutters om het leven. Het was de bloedigste terreuraanslag in Kenia sinds 15 jaar. Het kan zijn dat het dodental nog oploopt, schrijft persbureau Reuters.

Het dodental overstijgt dat van de aanslag op Westgate Mall, een winkelcentrum, in Nairobi in september 2013. Bij die aanslag van Al Shabaab kwamen 67 mensen om.

Lichamen naar Nairobi

Veel van de lichamen worden naar Nairobi overgebracht voor identificatie, schrijft de BBC. De mortuaria in Garissa konden de situatie niet alleen aan. Ook kwamen veel van de gedode studenten uit andere delen van het land.

Minister: laten ons niet intimideren door terroristen

Kenia laat zich niet “intimideren door terroristen”, heeft de Keniaanse minister van Binnenlandse Zaken Joseph Nkaissery vandaag gezegd tegen journalisten, schrijft persbureau AFP:

“De regering is vastbesloten de terroristen te bestrijden.”

Lees meer in nrc.next: De terroristen lieten alleen de moslims gaan. (€)

    • Frank Huiskamp