In beeld

Feest op straat in Iran na bereiken nucleair basisakkoord

In Teheran was het feest vannacht vanwege het nucleaire basisakkoord dat de zes wereldmachten gisteren met Iran sloten. Onderdeel van de voorlopige afspraken is dat de sancties tegen Iran geleidelijk worden afgebouwd. Iraniërs stapten vrolijk in de auto en dansten op straat. Voor het ministerie van Buitenlandse Zaken ontstond een kleine menigte. Na meer dan een week van intense gesprekken tussen Iraanse en Amerikaanse, Britse, Russische, Franse, Chinese en Duitse onderhandelaars werd gisteren onder meer afgesproken dat de verrijkingscapaciteit van Iran met tweederde wordt gereduceerd en dat er de komende 25 jaar inspecties zijn van het Internationaal Atoomenergie Agentschap. Iran heeft altijd beweerd dat het nucleaire programma bedoeld is voor vreedzame doeleinden. Over de details moet nog worden gesproken. Het akkoord wordt eind juni pas definitief.
In Lausanne wordt de Iraanse vlag toegevoegd aan de rij voordat de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken zal spreken op de persconferentie.
REUTERS / Brendan Smialowski
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif tijdens de persconferentie in Lausanne.
REUTERS / Brendan Smialowski
In Iran werd in eerste instantie verheugd gereageerd op het akkoord en het nieuws dat bepaalde sancties tegen het land zullen worden opgeheven.
EPA / Abedin Taherkenareh
Valiasr-straat, Teheran, Iran, 2 april. Feest op straat.
AFP / Atta Kenare
Iran.
AP / Ebrahim Noroozi
Een Iraanse man houdt Iraanse en Amerikaanse dollarbiljetten omhoog.
EPA / Abedin Taherkenareh
AFP / Atta Kenare
EPA / Abedin Taherkenareh
AFP / Atta Kenare
AFP / Atta Kenare
AP / Ebrahim Noroozi
President Brack Obama spreekt het Amerikaanse volk toe over het nieuwe akkoord vanuit de Rose Garden bij het Witte Huis.
AP / Pablo Martinez Monsivais
In Lausanne volgen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en het hoofd van het Amerikaanse onderhandelingsteam Wendy Sherman de toespraak van President Barack Obama over de stand van zaken in de onderhandelingen over het Iraanse nucleaire akkoord.
REUTERS / Brendan Smialowski/ Pool
Lausanne, Zwitserland, 2 april. Alle vertegenwoordigers van de zes wereldmachten die deelnemen aan het nucleaire overleg over Iran. V.l.n.r.: VN-Ambassadeur Wu Hailong, Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius, Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank Walter Steinmeier, Hoge vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid Federica Mogherini, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarifat, de Russische plaatsvervangend politiek directeur Alexey Karpov, de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.
REUTERS / Brendan Smialowski / Pool
3 april. De Iraanse minister van Buitenlandse Zeken en toponderhandelaar voor nucleaire zaken, Javad Zarif, wordt enthousiast onthaald bij terugkomst in Teheran.