Netanyahu: ‘sterk verzet’ tegen nucleair basisakkoord Iran

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gezegd dat zijn kabinet zich “sterk verzet” tegen het nucleaire basisakkoord dat de zes wereldmachten gisteren met Iran sloten. President Hassan Rohani van Iran noemde het akkoord een “historische overeenkomst”.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Foto Reuters / Debbie Hill

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gezegd dat zijn kabinet zich “sterk verzet” tegen het nucleaire basisakkoord dat de zes wereldmachten gisteren met Iran sloten. Netanyahu eist dat het nucleaire programma van Iran wordt ontmanteld, schrijft persdienst AP. Iran heeft altijd beweerd dat het nucleaire programma bedoeld is voor vreedzame doeleinden, maar volgens Netanyahu “plaveit” de deal voor Iran het pad naar de ontwikkeling van kernwapens.

In een verklaring (hier te lezen) zegt Netanyahu:

“De deal vormt een ernstig gevaar voor de regio en voor de wereld en zou het voortbestaan van de staat Israël bedreigen. De deal zal geen enkele nucleaire installatie in Iran uitschakelen of vernietigen, maar zou het nucleaire programma van Iran legitimeren. [...] Iran heeft een regime dat openlijk pleit voor de vernietiging van Israël. Ik wil duidelijk maken: het voortbestaan van Israël is niet onderhandelbaar.”

Update 16.48 uur: President Hassan Rohani van Iran noemde het akkoord op tv een “historische overeenkomst”. “Als we een belofte hebben gegeven, ondernemen we actie op basis van die belofte. Natuurlijk is dat ook afhankelijk van de acties die de andere partijen ondernemen.”

het akkoord

De P5+1 (Verenigde Staten, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, China, Rusland) en Iran kwamen gisteren tot een basisakkoord over het nucleaire programma van Iran. Onder meer werd afgesproken dat de verrijkingscapaciteit van Iran met tweederde wordt gereduceerd en dat er de komende 25 jaar inspecties zijn van het Internationaal Atoomenergie Agentschap. Over de details moet nog worden gesproken. Het akkoord wordt eind juni pas definitief.

Wat was er aan de hand? Lees ook: De nucleaire deal met Iran in één minuut.

Israëlische politici zijn ongerust

Israëlische politici zijn weinig enthousiast over het basisakkoord dat is afgesproken, schrijft NRC Handelsblad (€) vandaag. Naast Netanyahu is ook de ultrarechtse Naftali Bennett negatief: volgens hem hebben de wereldleiders de nucleaire plannen van Iran een “koosjer stempel” gegeven. Uit onze krant:

Ook linksere politici zijn ongerust. Centrumpoliticus Yair Lapid, geen vriend van Netanyahu, betwijfelt of de deal verhindert dat Iran aan atoomwapens kan komen. En Amir Peretz van het centrum-linkse Zionistische Kamp vindt dat de overeenkomst tot „bezorgdheid” zou moeten leiden in Israël.

Het debat over de nucleaire activiteiten van Iran gaat in Israël ook over existentiële angst. Iran heeft vaak laten weten dat het land de aartsvijand Israël van de kaart wil vegen. Toch denken veel experts dat als Iran inderdaad een atoombom zou hebben het die niet zo snel op Tel Aviv zal gooien, omdat Israël – zelf een atoomnatie – en zijn bondgenoten dan hard zullen terugslaan, zo schrijft de krant (€).

Een andere optie zou zijn dat Israël een preventieve aanval uitvoert op Iran. Eerder zei Benett: “Deal of geen deal: Israël zal doen wat nodig is om zichzelf en zijn burgers te beschermen.” Maar premier Netanyahu is voorzichtiger dan zijn rechtse geestverwant.

Lees verder in NRC Handelsblad: Blijdschap, hoop, ongeloof en bezorgdheid (€), over de reacties op het akkoord, en in nrc.next: Nucleair akkoord zet de verhoudingen op scherp (€).

    • Sterre van der Hee