NEC grijpt titel en keert volgend jaar terug in de Eredivisie

Christian Santos van NEC viert zijn 1-0 tegen Sparta met ploeggenoten tijdens de wedstrijd NEC - Sparta. Foto ANP / Koen van Weel

NEC keert volgend jaar terug in de Eredivisie, na een jaar van afwezigheid. De voetbalclub uit Nijmegen won vanavond in eigen huis met 1-0 van Sparta en kan daardoor niet meer worden achterhaald in de stand. Vlak na rust was het Christian Santos die de enige treffer maakte voor de ploeg van trainer Ruud Brood.

Met nog zes wedstrijden te gaan staat NEC nu op 86 punten, 21 meer dan de naaste bedreiger Eindhoven. De stadsgenoot van PSV won zijn duel vanavond ook. Op de valreep zegevierde FC Eindhoven met 1-2 bij Jong Ajax. Nummer drie Roda won in Kerkrade met 3-0 tegen Achilles ’29.

Twee weken geleden ook al een kans

NEC koerste al langer af op de titel. Ook twee weken geleden had de ploeg het kampioenschap in de op een na hoogste voetbalcompetitie al kunnen winnen. Daarvoor moesten de Nijmegenaren winnen en nummer 2 Eindhoven verliezen. Dat eerste gebeurde toen wel, Eindhoven verspeelde daarentegen geen punten.

In de herkansing slaagde NEC alsnog, ironisch genoeg tegen de ploeg die de club uit Nijmegen vorig jaar deed degraderen. Na een 17de plaats in de Eredivisie verloor NEC in de nacompetitie namelijk van Sparta. Het was voor het eerst in 20 jaar dat de Nijmegenaren niet in de Eredivisie speelden.

    • Joost Pijpker