Milde vorm vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Milheeze

Bij een pluimveebedrijf in het Brabantse Milheeze is een milde vorm van vogelgriep vastgesteld. De 12.000 legkippen van het bedrijf moeten uit voorzorg worden geruimd.

Medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) staan bij het bedrijf in het Gelderse Barneveld waar eerder vogelgriep is vastgesteld (foto van 12 maart). Foto ANP / Vincent Jannink

Bij een pluimveebedrijf in Milheeze (hier in Brabant) is een milde vorm van vogelgriep vastgesteld, meldt het ministerie van Economische Zaken. De 12.000 legkippen van het bedrijf moeten uit voorzorg worden geruimd.

Het gaat om een H5-variant, een milde soort die kan veranderen in een gevaarlijke, besmettelijke variant. In een gebied van ruim een kilometer rond het bedrijf mag pluimvee, pluimveemest of gebruikt strooisel niet worden vervoerd. Ook voor eieren geldt een vervoersverbod. In de zone ligt nog een ander pluimveebedrijf, waar een controle plaatsvindt.

Eerdere gevallen

Vorige week is bij een pluimveebedrijf in het Friese Tzummarum (maps) ook een milde vorm van vogelgriep vastgesteld. Er zijn 22.000 legkippen geruimd. Begin maart werd dezelfde soort vogelgriep vastgesteld bij een bedrijf met zo’n 30.000 kippen in Barneveld. De ziekte bleef hier beperkt tot dit ene bedrijf. Het vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en strooisel, en een ophok- en afschermplicht voor commercieel gehouden pluimvee is er vandaag opgeheven.

    • Sterre van der Hee