Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Leger des Heils ontslaat medewerker wegens verduisteren 8,5 ton

Het Leger des Heils heeft een administratief medewerker de laan uitgestuurd omdat hij 850.000 euro heeft verduisterd. Dat meldt het evangelische kerkgenootschap op zijn website. De dader werkte bij de afdeling jeugdbescherming.

Het logo van het Leger des Heils
Het logo van het Leger des Heils Foto ANP / Remko de Waal

Het Leger des Heils heeft een administratief medewerker de laan uit gestuurd omdat hij 850.000 euro heeft verduisterd. Dat meldt het evangelische kerkgenootschap op zijn website. De 36-jarige dader uit Ede werkte bij de afdeling jeugdbescherming.

De oud-medewerker vervalste zes jaar lang handtekeningen en honderden facturen van zorgaanbieders. Hij wekte de indruk dat de nepfacturen voor de PGB-administratie waren bestemd, maar sluisde het geld door naar zijn eigen bankrekeningen. De fraude werd eind 2014 ontdekt toen de man met ziekteverlof thuis zat en zijn werk door een ander werd waargenomen.

Cornel Vader, directeur van de Stichting Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg:

“Door de combinatie van nepfacturen en het vervalsen van handtekeningen heeft de medewerker geld naar eigen rekeningen laten overschrijven. We zijn geschokt dat dit heeft kunnen gebeuren en betreuren dit ten zeerste. Onze interne controleprocedures hebben we inmiddels aangescherpt.”

Vader benadrukt dat pupillen en zorgverleners op geen enkele manier zijn benadeeld door de misdaad. Het Leger des Heils heeft aangifte gedaan tegen de oud-medewerker. De organisatie probeert de 8,5 ton op hem te verhalen. Het Leger des Heils schakelde een extern bureau in dat deze week een onderzoek naar de zaak afrondde. Het politieonderzoek naar de Edenaar loopt nog.