Bang voor bombardementen

None
Foto Mohamed al-Sayaghi/REUTERS

Uit angst voor nieuwe bombardementen vlucht dit gezin weg uit Sana’a, de hoofdstad van Jemen. Het presidentieel paleis in de stad werd in januari relatief eenvoudig veroverd door Houthi-rebellen, waarop de rest van de hoofdstad volgde.

Tot de rebellen vorige week opeens op internationaal verzet stuitten. Een coalitie voert onder leiding van Saoedi-Arabië hevige luchtaanvallen uit op rebellen. Meerdere Arabische landen hebben gezinspeeld op de inzet van grondtroepen, om zo de in het nauw gedreven Jemenitische president Abd Rabbu Mansour Hadi te steunen.

Ook in Aden is het onrustig

Ook in de rest van het land is het onrustig. Uit havenstad Aden, de tweede stad van het land, kwamen gisteren berichten van zware gevechten; er zouden ten minste negentien doden zijn gevallen. De Houthi’s waren de stad deze week binnengegaan, maar zouden zich gisteren hebben weer hebben teruggetrokken.

En 300 gevangen ontsnapten

Nog meer onrust gisteren: Al-Qaedastrijders hebben een gevangenis in de stad Moukalla bestormd, op zo’n 500 kilometer van Aden. Driehonderd gevangen zouden zijn ontsnapt.

Chaos sinds 2011

De opkomst van de Houthi-rebellen en Al-Qaedastrijders vindt plaats in het machtsvacuüm dat de oude president Saleh naliet na zijn gedwongen vertrek in 2011. Saleh slaagde er met 33 jaar verdeel-en-heerspolitiek in de rust te bewaren in het sektarisch verdeelde Jemen. Zijn opvolger Hadi lukt dat bepaald niet.

    • Reuters