Indiase literatuur, Alex Boogers & Jane Austen

Vandaag in de Boekenbijlage, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt. Aandacht voor Indiase literatuur, Alex Boogers, Jane Austen, Jan-Hendrik Bakker.

Indiase literatuur: Geen traditie, geen curry, alleen wanhoop

0304bb kleine_2Lang was er de roep om meer couleur locale in romans die over India gingen, maar zo’n behoefte is inmiddels achterhaald. Toenemende welvaart in India brengt andere en meer reflectieve verhalen voort.
Door Toef Jaeger. Lees meer.

Interview: ‘Creëer een enclave van stilte binnen de overvloed van lawaai’

clipping-1
In zijn nieuwe boek In stilte pleit filosoof Jan Hendrik-Bakker voor een herwaardering van de afzondering. ‘Kluizenaars zijn gouddelvers, ze maken de kern van het leven zichtbaar.’
Door Martijn Meijer. Lees meer.

Recensie: Uit zo’n leven ontsnap je niet zomaar

0304bbalexboog
In zijn nieuwe roman stort Alex Boogers een weergaloze hoop ellende uit over zijn hoofdpersoon Aaron. Het lijkt geen onsje minder te kunnen. Maar het verhaal had op geen andere manier verteld kunnen worden.
Door Thomas de Veen. Lees meer.

Recensie: Ten onder gaan in het stadspark

0304bbschoenmakersss-2
Precies en empathisch voert M.M. Schoenmakers in zijn nieuwe roman een 49-jarige planoloog richting ondergang. Dit is een boek waar helemaal niets hips aan is. Waren er maar méér van dit soort boeken.
Door Arjen Fortuin. Lees meer

Column: De onbedoelde vervolgverhalen van Tim Krabbé

fortuin, arjen 8-2013 024
Ha, nieuws! In de vervolgreeks ‘de redding van de boekenmarkt’ deze week aflevering 13a: De deal. Een ‘sexy, snelle, eigentijdse en razend verslavende roman over de New-Yorkse Tara Taylor, die de kans van haar leven krijgt. Ze komt in een high-profile team terecht dat de beursgang van de populaire dating-app Hook, de meest prominente start-up van Silicon Valley, naar de beurs moet begeleiden. Het team wordt geleid door een keiharde onderhandelaar, de sexy Todd Kent – Tara’s voormalige crush.
Door Arjen Fortuin. Lees meer.

Recensie: Ironisch de domheid te lijf

0304bbaustennnn
De romans van de Engelse schrijfster zijn nog altijd uitstekend leesbaar. Dat komt doordat ze haar lezers als haar gelijken behandelt en zich met hen vrolijk maakt over de verwaandheid van haar personages.
Door Rob van Essen. Lees meer.

Recensie: Hoe zat het toch met mijn overgrootvader?

In dit familierelaas reconstrueert de schrijfster de ondergang van een adellijk geslacht in de Donaumonarchie en in het Hongarije van na de oorlog. De sporen voeren uiteindelijk naar Nederland.
Door Michel Krielaars. Lees meer.

U kunt de digitale versie van de Boekenbijlage hier inzien.

    • Roderick Nieuwenhuis