Huurcontract verraadt: Hillary Clinton gaat voor presidentsverkiezingen 2016

Hillary Clinton en locoburgemeester Richard Buery van New York (rechts). Foto: AP Photo / Kathy Willens

Supporters van Hillary Clinton zijn begonnen met aftellen voor haar kandidaatstelling voor de presidentsverkiezingen in 2016. Volgens een bron dichtbij Clinton zou haar stafchef twee verdiepingen kantoorruimte hebben gehuurd in New York - waarschijnlijk als campagnehoofdkwartier. Dat meldt nieuwssite Politico.

Als dat waar is, moet Clinton volgens de wet binnen twee weken bekendmaken dat ze zich kandidaat stelt voor het presidentsverkiezingen van 2016.

Het kantoor op 1 Pierrepont Plaza in Brooklyn ligt in de nabijheid van meerdere metro- en buslijnen, Clinton zou er twee verdiepingen gaan huren. Volgens Politico heeft de staf van Clinton het kantoorpand al langer op het oog; stafchef Huma Abedin had in maart een rondleiding door de buurt en in het pand en zou nu de deal hebben getekend.

Vijftien dagen de tijd voor aankondiging

De handtekening onder het huurcontract verplicht Clinton om binnen vijftien dagen een campaign committee te vormen - waarmee ze zich officieel kandidaat stelt.

De regels voor het starten van een presidentscampagne schrijven voor dat er maximaal vijftien dagen mogen zitten tussen de eerste campagne-activiteiten en de officiële bekendmaking. Wel kunnen kandidaten-in-spe zich oriënteren op logistieke zaken rond een campagne, wat ook wel ‘testing the waters’ wordt genoemd. Daarbij mogen ze maximaal 5.000 dollar besteden aan voorbereidingen.

Voortekenen wijzen op kandidatuur

Er waren de afgelopen weken al meer voortekenen dat Hillary zich klaarmaakt voor een officiële bekendmaking. Stafmedewerkers van Clinton werden gesignaleerd in de staten Iowa en New-Hampshire, waar bij presidentsverkiezingen altijd als eerste gestemd wordt. Ook heeft ze sinds 19 maart geen betaalde speeches of lezingen meer gegeven - volgens insiders om zich volledig op een campagne te richten.

Tevens werd woensdag de grootste onafhankelijke super-PAC (Political Action Committee, red.) Ready For Hillary ontmanteld en ter overname aan de staf van Clinton aangeboden. De organisatie is al twee jaar bezig is met het promoten van Clinton en de opzet van de fondsenwerving voor haar eventuele campagne. Het bestand met vier miljoen email-adressen dat de organisatie heeft opgebouwd, kan van grote waarde zijn tijdens een presidentscampagne.

Hillary’s bekendmaking wordt door velen verwacht, ze geldt als de grootste kanshebber op de Democratische nominatie. Tot op heden is Jim Webb haar enige serieuze tegenkandidaat in de Democratische partij. De nominatie wordt op de Democratische conventie in de week van 25 april 2016 bekendgemaakt.

    • Sjoerd Klumpenaar