Griekenland: we komen onze betaalverplichting aan het IMF na

Monument van de Drachme, de munt uit het oude Griekenland. Foto EPA / Orestis Panagiotou

De Griekse regering heeft zich fel gekeerd tegen allerlei speculaties dat het Zuid-Europese aan de rand van een faillissement staat en om die reden ook de 450 miljoen euro die het verschuldigd is aan het IMF, niet kan terugbetalen. Op de Griekse tv heeft onderminister Dimitris Mardas van Financiën gezegd dat het land de lening gewoon kan terugbetalen.

Aanstaande donderdag loopt de termijn af waarop de regering in Athene het bedrag aan het IMF moet hebben terugbetaald. Premier Tsipras liet vorige week weten dat Griekenland nog maar tot de tweede week van april geld in kas heeft. Maar volgens Mardas heeft de Griekse staat in maart aanzienlijk meer belastinginkomsten gehad dan verwacht. Op televisie zei Mardas:

“We streven ernaar om onze verplichtingen na te komen. En we zijn er klaar voor om op 9 april het IMF te betalen.”

Maar in het Duitse blad Der Spiegel zei de secretaris-generaal van het ministerie van Financiën dat Griekenland het IMF zou vragen om uitstel. En dat als er geen hulppakket kwam uit Brussel het land eerst de pensioenen en salarissen zal betalen. Het ministerie gaf daarop weer een verklaring uit dat Nikos Theocharakis, de secretaris-generaal dit niet zo had bedoeld.

De regering in Athene zei afgelopen woensdag dat ze verwacht op korte termijn een akkoord te kunnen bereiken over de hervatting van de financiële steun aan het land. De Grieken leverden die dag een nieuwe lijst met voorstellen voor economische hervormingen in bij de andere eurolanden. De maatregelen moeten leiden tot een bezuiniging van 6 miljard euro. Daarmee zou de ruim 7 miljard euro van de resterende steun kunnen vrijkomen uit Brussel.

    • Anouk Eigenraam