Gijzelaars Parijs klagen Franse media aan

De koosjere supermarkt Hyper Cacher, waar de gijzeling in januari plaatshad. Foto EPA / Ian Langsdon

Zes mensen die in januari gegijzeld werden in een koosjere supermarkt in Parijs door jihadist Amédy Coulibaly klagen Franse media aan. Zij vinden dat BFMTV en andere nieuwskanalen mensenlevens in gevaar hebben gebracht. Dat meldt hun advocaat, aldus persdienst AFP. Coulibaly vermoordde vier mensen bij zijn actie.

Advocaat Patrick Klugman beweert dat door de verslaggeving van BFMTV bekend werd dat de zes mensen zich verstopt hadden in een koelcel in de supermarkt Hyper Cacher. Veel media zonden de gijzelingsactie live uit, waardoor op televisie was te zien wat er gebeurde buiten de supermarkt. Coulibaly volgde vanuit de supermarkt meerdere televisiekanalen en zag hoe hij werd ingesloten door de politie, aldus Klugman.

De advocaat stelt dat media zelfs de meest basale voorzorgsmaatregelen met voeten hebben getreden. Enkele journalisten belden met de terrorist terwijl de gijzeling gaande was. Op het in gevaar brengen van iemands leven staat in Frankrijk een celstraf van een jaar plus een boete van 15.000 euro. De Parijse aanklager heeft een vooronderzoek naar de zaak geopend.

Verstopt in de kelder

De zes bezoekers werden door de 24-jarige Malinees Lassana Bathily in een koelcel in de kelder van de supermarkt verborgen. De man doofde de lichten, zette de koelinstallatie uit en sloot de deur. Onder de verborgen klanten was een baby van een maand. Bathily kreeg kort na zijn heroïsche actie de Franse nationaliteit toegekend.

Zelf ontsnapte Bathily via een goederenlift en waarschuwde hij de politie, die hij kon vertellen wat er in de supermarkt gebeurde. Zijn informatie was van groot belang voor de politie bij de inval in de winkel, waarbij Coulibaly werd gedood. Naar aanleiding van Bathily’s handelen werd een petitie gestart om hem de Franse nationaliteit te geven. Binnen de kortste keren was die getekend door meer dan 300.000 mensen.

Terreurgolf in Parijs

Naast de vier slachtoffers in Hyper Cacher schoot Coulibaly de dag voor de gijzeling een politieagent dood. Eerder vermoordden twee moslimextremisten, de broers Kouachi, twaalf personen in het hoofdkwartier van het satirische weekblad Charlie Hebdo. Alle drie de jihadisten werden door de politie uitgeschakeld.

Coulibaly filmde zijn moorden en was van plan deze online te zetten. Ze verschenen niet op internet vanwege problemen met de internetverbinding. Coulibaly zwoer in een andere video die na de aanslagen online verscheen trouw aan jihadistische terreurbeweging Islamitische Staat (IS), die grote delen van Syrië en Irak in handen heeft. De broers Kouachi zouden juist zijn geïnstrueerd door de Jemenitische tak van Al-Qaeda.

Lees ook in nrc.next: De Parijse aanslagplegers en hun boodschappenjongens (€)

    • Casper van der Veen