Opinie

    • Peter Vandermeersch

Gespreksstof

Gerrit Zalm, voorzitter van de Raad van Bestuur, tijdens de presentatie van de jaarcijfers 2014 van de ABN AMRO bank. Lex van Lieshout/ANP

Dit waren de spraakmakendste artikelen die ik afgelopen week in NRC Handelsblad, nrc.next en op nrc.nl en NRC Q heb gelezen.

Het was de week van de crash van twee vliegtuigen en de bijna-crash van een bankbestuur.

Eerst over dat laatste. NRCQ praat je hier in twee minuten bij over wat er nu precies aan de hand was met de salarisverhoging van de bestuurders van ABN-Amro. Het was een dossier dat Nederland in de ban hield en dat we in onze kranten en op onze sites in detail volgden.

De week begon met de bankiers die zwichtten voor de politieke druk en hun loonsverhoging terugschroefden. Maar die bankiers wezen meteen naar de politiek. ‘Minister Dijsselbloem zou ons verdedigen’, riepen ze. In een bijzonder verhelderend interview met economieredacteuren Teri van der Heijden en Chris Hensen zei ook ABN-commissaris Peter Wakkie dat de ‘toenmalige minister in 2009 heeft gezegd: ik moet goede mensen hebben en ik ga ze dit pakket bieden. Als hij had gezegd: dit is een staatsbank en je krijgt 150.000, dan had hij die mensen niet binnengekregen’.

Nog geen vijf uur na die publieke verdediging in onze kolommen, werd Peter Wakkie zelf geofferd, ‘niet vertrokken vanwege de ophef over de salarisverhoging, maar vanwege de ophef die hij zélf heeft veroorzaakt’. Overigens ‘gedijt deze advocaat juist in crises. Hij is er groot mee geworden’, schreef collega Jeroen Wester woensdag in een mooi portret van deze ‘hulplijn voor corporate Nederland’.

In dit debat over salarissen van bankiers zei VNO-baas Hans de Boer donderdag in een interview met Philip de Witt Wijnen dan weer dat de ‘sfeer van jaloezie hier investeerders wegjaagt’.

Misschien klopt het dus wel dat ‘Nederlanders geobsedeerd zijn door geld en dat ze van ophef houden’. Dat beweerde althans Sabine Vandeputte die na een correspondentschap voor de VRT van ruim twee jaar in ons land terugkeert naar Vlaanderen. ‘Soms ben ik bang dat ik niet als een leuker mens terugkeer’, zei ze tegen onze correspondent in België, Tijn Sadée. ‘Ik merk aan mezelf dat ik in Nederland een grotere mond kreeg’.

En om dit hoofdstukje af te ronden: ‘Ik zweer/beloof dat ik mijn functie integer en zorgvuldig zal uitoefenen’. Dat beloven dezer dagen 90.000 werknemers bij de Nederlandse banken. In elk geval vond next-columnist Christiaan Weijts ‘de beste grap van 1 april‘.
Over de crashes dan.

Eerst die van de MH-17 die deze week weer volop in het nieuws kwam. Het toestel lijkt inderdaad te zijn neergeschoten met een Boekraket die separatisten uit Oekraïne hebben afgeschoten, bevestigde maandag het Nederlandse Openbaar Ministerie. Dat betekent niet dat de daders nu snel kunnen vervolgd worden, aldus collega Elsje Jorritsma. Maar wel is steeds duidelijker dat Rusland nauw bij de ramp was betrokken. Uit slim onderzoekswerk van onze correspondent in Moskou Steven Derix en wetenschapsjournalist Karel Knip bleek immers dat een van de personen die aan het woord is in afgeluisterde telefoongesprekken door Oekraïne herkend is als een Russisch inlichtingenofficier. Het nieuws kreeg internationale weerklank.

Tekening: Siegfried Woldhek

Tekening: Siegfried Woldhek

Ook de ‘zelfmoordcrash’ met de Airbus in de Franse Alpen bleef in onze pagina’s aanwezig. De crash van vorige week ‘heeft een basaal vertrouwen geschokt: in de medemens’, schreef Hans Steketee. Bij hem leerde ik alvast dat het cliché dat de autorit naar het vliegveld vele malen gevaarlijker is dan de vliegreis zelf niet waar is. Mijn onveiligheidsgevoel werd nóg versterkt toen ik het interview las dat Jannetje Koelewijn had met psycholoog en oud-piloot Willem de Kleijnen. Piloten durven in een aantal gevallen hun zwakte niet tonen, zei hij. ‘Dan ben je een lulletje’.

Tot slot voor dit Paasweekeinde twee boeken- en één muziektip: hier vindt u onze selectie van de tien beste boeken van maart, van Mondriaan via Hirsi Ali tot Mulisch. Wie in de voetsporen van onze correspondente Titia Ketelaar door Londen wil dwalen, kan hier (voor 2,99 euro) haar e-book-gids door de Britse hoofdstad downloaden. En wie thuis blijft en naar Bachs Matthaüs Passion wil luisteren vindt hier de beste uitvoeringen.

Ik kijk ook deze week weer uit naar uw reacties.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.

    • Peter Vandermeersch