Gegevens tweede zwarte doos bevestigen moedwillige actie Lubitz

Zoekteams bij restanten van het neergestorte toestel
Zoekteams bij restanten van het neergestorte toestel Foto EPA / Yoan Valat

De gegevens van de tweede zwarte doos van het gecrashte toestel van Germanwings bevestigen dat co-piloot Andreas Lubitz het vliegtuig moedwillig liet neerstorten. Dat hebben onderzoekers die de informatie uit de vluchtdatarecorder analyseerden bekendgemaakt, meldt persdienst AFP.

Uit een eerste bestudering van de gegevens blijkt dat Lubitz de automatische piloot gebruikte om de daling in te zetten. Tijdens de daling stelde hij de automatische piloot herhaaldelijk bij om de snelheid van het vliegtuig op te voeren. De tweede zwarte doos, een flight data recorder (FDR), bevat gegevens van vrijwel alle instrumenten van het toestel, alsmede handelingen die piloten uitvoeren tijdens het laatste deel van de vlucht.

De tweede zwarte doos werd gisteren gevonden op de rampplek in de Franse Alpen. Daar stortte de Airbus A320 vorige week dinsdag neer. Uit geluidsopnames uit de cockpit bleek al dat Lubitz het toestel bewust liet crashen. De onderzoekers gaan nog verder research doen naar het precieze verloop van de fatale vlucht.

Het vliegtuig stortte neer terwijl het op weg was van Barcelona naar Düsseldorf. De piloot werd buiten de cockpit gesloten toen hij naar de wc ging. Het lukte hem vervolgens niet om de ruimte weer binnen te komen. Bij de crash kwamen alle 150 inzittenden om het leven. Alle lichamen zijn inmiddels geborgen. Het duurt circa drie tot vijf weken voor de lichamen zijn geïdentificeerd.

Zelfmoordneigingen

Lubitz werd langere tijd behandeld door een psychotherapeut. De aanklager vond “een nota over zelfmoordneigingen”. Na die behandeling bezocht hij meerdere malen een dokter, maar er zijn geen meldingen meer gemaakt van suïcidaal of agressief gedrag.

Tussen 16 en 23 maart zocht de co-piloot naar behandeling van zelfmoordneigingen en methoden om suïcide te plegen. Op de dag voor hij de Airbus liet neerstorten zocht hij naar de beveiligingsmethoden van cockpitdeuren.

  • Lees ook in nrc.next: Had Lubitz weerhouden kunnen worden? (€)
  • Niemand weet waarom hij dit deed (€)