Vegetariërs hebben meer gaatjes en tanderosie dan vleeseters

Vegetariërs hebben meer kans op gaatjes in hun gebit en op tanderosie dan vleeseters. Bijna eenderde van de vegetariërs poetst zijn tanden ook niet met een fluorhoudende tandpasta, tegen nog geen tien procent van de niet-vegetariërs.

Dat vonden Duitse onderzoekers die de gebitten van 100 vegetariërs en 100 vleeseters vergeleken. Ze bekeken de gebitten, de kwaliteit van de vullingen, de toestand van het tandvlees en lieten de proefpersonen vragenlijsten invullen over hun eet- en poetsgewoonten.

De Duitse vegetariërs gebruiken geen gefluorideerde tandpasta omdat ze bezwaar hebben, zeggen ze, tegen het gebruik van rundervet bij de fabricage ervan. Meer dan de helft gaf dat als reden op. In hun online verschenen publicatie in het European Journal of Clinical Nutrition schrijven de onderzoekers dat op internetsites veel discussie is over dierlijke producten in deze tandpasta’s. De onderzoekers vinden het de hoogste tijd voor gegarandeerd ‘vegetarische’ fluorhoudende tandpasta’s.

De tandpasta is niet de enige oorzaak van de gebitsverschillen tussen vegetariërs en vleeseters. Vegetariërs gaan gemiddeld maar één keer per jaar naar de tandarts, terwijl de vleeseters ongeveer twee keer gaan. Bovendien eten vegetariërs meer fruit en ander voedsel dat tegelijk zuur en zoet is. Dat veroorzaakt de tanderosie, waarbij het tandglazuur wordt aangetast.

Door een mix van die oorzaken, schrijven de onderzoekers, hebben de vegetariërs meer gaatjes. Droevig genoeg zijn de vullingen van mindere kwaliteit, maar onbekend is hoe dat komt.

Op één punt scoren de vegetariërs beter: ze verzorgen hun gebit beter. Dat moet misschien ook wel. Ze hebben de neiging om na fruitconsumptie hun tanden te poetsen. Dat doen vleeseters niet, als ze al eens fruit eten. Maar, schrijven de onderzoekers, die tanderosie komt misschien niet alleen van het zoetzuur, maar ook van de poetsslijtage.

    • Michiel Eijkman