Feest op straat in Teheran na nucleair basisakkoord

Feest op straat in Noord-Teheran. AFP / Atta Kenare

In Teheran was het feest vannacht vanwege het nucleaire basisakkoord dat de zes wereldmachten gisteren met Iran sloten. Onderdeel van de voorlopige afspraken is dat de sancties tegen Iran geleidelijk worden afgebouwd.

Iraniërs stapten vrolijk in de auto en dansten op straat. Voor het ministerie van Buitenlandse Zaken ontstond een kleine menigte.

Toch wordt Iran wakker met een kater, twittert correspondent Thomas Erdbrink:

Twitter avatar ThomasErdbrink Thomas Erdbrink As Tehran wakes up from last nights ‘party’, some are feeling a political hangover, the agreement, they say, is giving too many concessions.

Basisakkoord gesloten

Na meer dan een week van intense gesprekken tussen Iraanse en Amerikaanse, Britse, Russische, Franse, Chinese en Duitse onderhandelaars werd gisteren onder meer afgesproken dat de verrijkingscapaciteit van Iran met tweederde wordt gereduceerd en dat er de komende 25 jaar inspecties zijn van het Internationaal Atoomenergie Agentschap. Iran heeft altijd beweerd dat het nucleaire programma bedoeld is voor vreedzame doeleinden. Over de details moet nog worden gesproken. Het akkoord wordt eind juni pas definitief.

Het basisakkoord komt de populariteit van president Rohani ten goede. Hij beloofde bij zijn aantreden in 2013 dat de economische situatie van zijn kiezers zou verbeteren. Tot nu toe is er nog niet veel kritiek geweest in Iran op de afspraken. De sancties hebben Iraniërs de afgelopen jaren zwaar getroffen.

Lees ook ‘De nucleaire deal met Iran in één minuut

Leiders Israël bijeen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu praat vandaag met zijn ministers over het basisakkoord. Israël is fel tegen samenwerking met aartsvijand Iran. Netanyahu liet Obama weten:

“Een deal gebaseerd op dit raamwerk bedreigt het voortbestaan van Israël. Het alternatief is de rug recht houden en meer druk uitoefenen op Iran tot er een betere deal is.”

Obama noemde het akkoord gisteren “historisch”. Volgens hem zullen de afspraken leiden tot een veiligere wereld, omdat ze ervoor zal zorgen dat Iran geen kernwapens kan maken.

Akkoord zet verhoudingen op scherp

Toch zal het akkoord op korte termijn juist tot meer geweld leiden in de regio, schrijft Midden-Oostenredacteur Carolien Roelants vanochtend in nrc.next (€):

“De verhoudingen in de eigen regio zijn op scherp gezet. De Arabische Golfstaten en Israël vrezen een assertiever Iran nu een belangrijk deel van de harde internationale sancties tegen de islamitische republiek wordt opgeschort of opgeheven. De oorlog in Jemen van Saoedi-Arabië en zijn sunnitische alliantie tegen de shi’itische Houthi’s, die als vijfde colonne van Iran worden gezien, kan als eerste reactie worden beschouwd op het akkoord van Lausanne.”

Lees in nrc.next ‘Nucleair akkoord zet de verhoudingen op scherp’ (€)

    • Mirjam Remie