Fan van de Rubik’s Cube? Met zo’n 1.300 stuks kun je deze video maken

Niets te doen in je paasweekend? Ter inspiratie: de bekende Braziliaanse filmmaker Joe Penna maakte een animatiefilmpje van Rubik’s Cubes. Naar eigen zeggen gebruikte hij er bijna 1.300.

Kan jij de Rubik’s Cube oplossen? Geef toe: het is in elk geval een fikse klus. De bekende Braziliaanse Joe Penna, filmmaker en presentator van de FOX-serie Xploration Earth 2050, maakte een animatiefilmpje van de kubussen. Naar eigen zeggen gebruikte hij er 1.300 - en loste hij er honderden op.

Penna is geen onbekende YouTuber: zijn kanaal MysteryGuitarMan, dat hij in 2006 startte, heeft meer dan 2,8 miljoen volgers. Favoriet zijn de filmpjes die gemaakt zijn met de ouderwetse stop-motion-techniek, waarbij elke beweging bestaat uit individuele foto’s die snel na elkaar worden afgespeeld. Veel, heel veel werk.

is het echt?

Belangrijke vraag: hoe authentiek is de video? Heeft Penna daadwerkelijk alle kubussen apart verlegd, of heeft hij het filmpje op de computer in elkaar gedraaid? Dat is onduidelijk. Wat we wel weten: Penna heeft ruime ervaring met stop-motion, en altijd met bijzonder resultaat. Meer video’s van Joe Penna vind je hier.

Een stop-motion-video van Penna, gemaakt in Excel..

..en hier de productie die hij maakte met zijn zwangere vrouw, wier buik hij eigenhandig lijkt op te blazen.

voorgangers

Overigens gingen vele Rubik’s Cube-fanaten Penna voor. Zo blijkt dat je met wat simpele kubussen op een rij al gauw het spelletje Snake kunt nabootsen. Of Tetris.


Geïnspireerd geraakt? Om het iets makkelijker te maken: hier de handleiding. Leuk projectje voor het vrije paasweekend.

Rubiks Cube 3×3 Solution by camildriessen

    • Sterre van der Hee