Dit wordt straks vast een grote blockbuster

Een onbekende filmmaker plaatste twee weken geleden een pitch voor een spectaculaire sciencefictionfilm online. En nu komt die film er.

Een scène uit The Leviathan, waarin mensen jacht maken op een gigantische, vliegende walvis.

Zo pitchen filmmakers op de traditionele manier een film: veilig in een kantoor van een studio of een geldschieter. Als het idee afgeschoten wordt zal het publiek er nooit iets van weten. En zo deed de Ierse filmmaker Ruairi Robinson (37) het: samen met scriptschrijver Jim Uhls (bekend van Fight Club) werkte hij een jaar lang aan een proof of concept en zette het filmpje daarna online zodat iedereen het kon bekijken. En dat deed hij met veel succes. Twee weken geleden zette hij The Leviathan op Vimeo. Een scène waarin een team van vijf mannen jacht maakt op een gigantische vliegende walvis. Moby Dick in in de ruimte, zeg maar. In korte tijd werd het filmpje heel populair onder sciencefictionfans. Binnen twee weken werd het filmpje meer dan 1,6 miljoen keer bekeken. „Fingers crossed this gets turned into a movie”, schreef gamersblog Kotaku. En filmsite filmschoolrejects.com bestempelde het als de beste proof of concept ooit.

Toen kwam de grote producent

Maar het was dus nog maar de vraag of deze spectaculaire scène opgepikt zou worden door filmstudio’s. Robinson was vooral bekend van korte films. In 2002 was zijn korte film Fifty Percent Grey genomineerd voor een Oscar. Hij maakte één speelfilm, het niet bijster succesvolle The Last Days on Mars uit 2013. En hij maakte al eerder concepten die heel populair waren, maar uiteindelijk geen film werden. Hij werkte aan de verfilming van de mangastrip Akira. Ook daarvoor maakte hij een indrukwekkende trailer, maar uiteindelijk werd dit project gestaakt.

Maar voor The Leviathan ziet het er nu beter uit, veel beter. Vorige week werd bekend dat filmmakers Neill Blomkamp en Simon Kinberg zich aansloten bij Robinson. Toen zag het er al een stuk beter uit. Blomkamp geldt als één van de inventiefste scififilmers van het moment. Hij maakte District 9, Elysium en recentelijk Chappie. Kinberg is onder andere bekend als schrijver van X-Men: Days of Future Past.

En daarna de grote studio

En deze week sloot er ook een studio aan. Variety maakte bekend dat 20th Century Fox een volledige speelfilm van The Leviathan zal maken.

Het is nog niet bekend wanneer de film precies in productie gaat, voorlopig is Blomkamp nog bezig met de remake van de sciencefictionklassieker Alien. Het verhaal weten we grotendeels wel al: in de 22ste eeuw kan de mens sneller dan het licht naar andere planeten reizen. Maar om deze reizen te kunnen maken hebben ze als brandstof de eieren van die gigantische walvissen nodig. Omdat dit werk levensgevaarlijk is wordt het vooral door slaven gedaan.

Net voordat bekend werd dat zijn proof of concept een film zou worden, gaf Robinson een interview aan filmschoolrejects.com. Daarin zei hij: „Het was een grote gok om mijn pitch eerst aan het publiek te laten zien. Maar als het aanslaat kan het zeker helpen om de film te kunnen maken.” Dat is wel gebleken.

    • Diederik Huffels