Dit schrijven andere media vandaag

OUDEKERK AAN DE AMSTEL - Een koe van boerderij Polderzicht mag voor het eerst na de winter weer de wei in. ANP REMKO DE WAAL
OUDEKERK AAN DE AMSTEL - Een koe van boerderij Polderzicht mag voor het eerst na de winter weer de wei in. ANP REMKO DE WAAL

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere Nederlandse media?

Geheime onderhandelingen belangenclub vervoerders moeizaam

Volgens De Volkskrant onderhandelen NS, Connexxion en Veolia over de oprichting van een gezamenlijke branchevereniging. Dat is opmerkelijk want deze partijen lagen de afgelopen jaren onderling nogal in de clinch.

De nieuwe vereniging en daarbij horende onderlinge afspraken moeten de onrust tussen de bedrijven wegnemen. Maar de onderhandelingen lijken nog in een pril stadium te zitten. Zo zou de NS eisen dat de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN), de belangenvereniging voor ‘de concurrenten van de NS’, eerst opgeheven wordt.

Een woordvoerder van het bedrijf ontkent dit. Ook zou Arriva geen belangstelling voor hebben voor de opheffing van FMN of de oprichting van een nieuwe club. De standpunten tussen de verschillende partijen lijken nog ver uiteen te liggen, schrijft de Volkskrant.

SNS wil best een nutsbedrijf zijn

De SNS REAAL hoeft niet zo nodig winst te maken. Dat maakte het gisteren bekend bij de presentatie van de jaarcijfers, meldt de Telegraaf. Gerard van Olphen, de CEO van de gecombineerde bank, sprak positief van een toekomst als ‘klantgedreven nutsbank’:

“Wij willen niet de maximale winst maken, tot het punt waarop de klant wegloopt, maar juist de klant de maximale aandacht geven die de markt ons toestaat. Wij positioneren ons als klantgedreven nutsbank.”

Volgens de Telegraaf laten de uitspraken van SNS het contrast zien met die andere genationaliseerde bank - ABN Amro - dat graag weer op eigen benen wil staan en af wil van de Nederlandse staat als aandeelhouder.

Later dit jaar zal de regering Reaal naar verwachting doorverkopen aan Chinese verzekeraar Anbang Insurance Group. Maar wat er met de SNS Bank gebeurt is nog onzeker. Voor Van Olphen hoeft het bedrijf niet zo nodig verkocht te worden, al begrijpt hij dat de overheid winst zou willen maken op hun investering.

Gokpaleizen moeten zorgen voor gokkers

Aanbieders van kansspelen moeten een zorgplicht hebben voor verslaafden, dat schrijft Klaas Dijkhoff in een brief aan de Tweede Kamer. De nieuwe staatssecretaris van Veiligheid en Justitie zet daarmee de modernisering van het Nederlandse kansspelbeleid door, kopt het FD.

Gokbedrijven moeten volgens Dijkhoff het gedrag van hun klanten in de gaten houden en waar nodig ingrijpen als verslavingsverschijnselen aangetroffen worden. Het moet de tot op heden weinig gereguleerde gokmarkt in Nederland beter afkaderen.

    • Hans Klis