De brouwmeester van Brouwerij ’t IJ drinkt stiekeme biertjes

Beeld Brouwerij 't IJ

NRC Q wil alles weten over jouw werkdag. En van die van Roel Wagemans (38), brouwmeester van Brouwerij ’t IJ in Amsterdam.

Hoe laat drink je je eerste biertje?

“Ik kan om half acht ‘s ochtends al met een biertje in mijn handen staan. Het palet, hoe je proeft, is ’s ochtends scherper. Mijn ogen, tong en neus zijn het beste controlemiddel.”

Wat doe je tussen de vaten dat niemand mag weten?

“Stiekem een biertje drinken. En soms zet ik keihard muziek aan, lekker knallen. Laatst K3 om mijn collega te zieken. Als ik alleen ben, draai ik Coldplay. Of beetje lekkere gitaarmuziek.”

Roel Wagemans gaat al om half acht ‘s ochtends aan het bier. Op zijn werk.

Een foto die is geplaatst door NRCQ (@nrcqnl) op

Brouw je het bier in je eentje?

“Ja. De machine is redelijk geautomatiseerd. Maar het kan ook afschuwelijk in de soep draaien. Er zijn momenten in het proces waar je absoluut bij moet zijn. Bijvoorbeeld als je de hop erbij gooit, de hopgift. En er moet heel veel schoongemaakt worden: dat is 70 tot 80 procent van het werk. Bier is een natuurproduct. Je kan het niet faken. Als je niet schoon hebt gewerkt, proef je dat meteen.”

Hoeveel bier drink je op een werkdag?

“Gigantisch veel, ongelooflijk. Nee hoor, dat valt heel erg mee, hooguit een of twee glazen. Het is telkens maar een slok.”

Hoeveel vrienden heb je op je werk?

“Het zijn allemaal toch wel collega’s. Meestal hangt er wel een goede sfeer. Maar er ligt best een druk op de productie, soms loopt de spanning op. Als het technisch niet goed gaat, scheld je elkaar even uit. Maar daarna moet je wel weer samen een biertje kunnen drinken.”

Wat staat er op de agenda voor vandaag?

“Twee soorten bier: het IJwit en het IPA, India Pale Ale. We brouwen twee keer veertig hectoliter, zo’n 24.000 flesjes. Maar we hadden ook een strategisch overleg: hoe is het met de bieren? Waar is behoefte aan?
“Soms is er in de ouwe brouwerij een brouwslot vrij, waar we leuke dingen kunnen doen, dan bedenken we nieuwe combinaties met hoppe of fruit bijvoorbeeld.”

Dat bedenk je in vrij uurtje?

“Ja, of als we een paar biertjes op hebben. Een van mijn taken is receptontwikkeling. Het is net als schilderen, met kleur, bitterheid, mondgevoel, beleving. Alle stappen worden goed gedocumenteerd in een recept, zodat je het bier kunt reproduceren. Tijdens de fermentatie, bij de rijping en als het van de tap komt proef ik het. En telkens schrijf ik op hoe het uitpakt. Is er een bepaalde twist nodig? Je leert van ieder bier.”

Waar lig je van wakker?

“Slecht vergistende bieren.”

Leuke rubriek? Eerdere afleveringen lees je hier. Ook met de bunker van LINDA. en de romances bij IJscuypje.

Van wie wil jij weten wat hij of zij eigenlijk doet? Of vertel je zelf graag over je werkdag? Laat het ons weten via de knop ‘mail de redactie’.

    • Anna Vossers