Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Dave Eggers

In deze rubriek wordt een schrijver gevraagd naar zijn of haar boekensmaak. Deze week Dave Eggers (45), schrijver van Wat is de wat en De cirkel.

Welk boek bent u nu aan het lezen?

How I Killed a Century van Flore Vasseur.”

Waar leest u het liefst?

„In bad.”

Wanneer stopt u met lezen?

„Als het badwater te koud wordt.”

Bestaat er een essentieel onderdeel dat iedere goede roman bezit?

„Dat denk ik niet. Bijna iedere roman die ik goed vind, werkt op zijn eigen manier, zingt dankzij een vreemde alchemische reactie. Dat is niet te plannen. Van sommige boeken ga je houden, zoals je van een levend iets houdt. Recentelijk las ik twee boeken van dezelfde schrijver. De een had een luid kloppend hart, de ander niet. Het is lastig uit te leggen waar dat exact door komt.”

Wat is volgens u de beste boekverfilming?

„Ik zou zeggen The Godfather. Maar ik denk dat je de meeste boeken niet in 90 tot 120 minuten kunt stoppen. De geweldige recente verfilmingen van Wolf Hall en Olive Kitteridge bewijzen dat romans meer ruimte nodig hebben. Ze zullen uitgroeien tot miniseries. En dat is voor iedereen beter.”

Zit er een systeem in uw boekenkasten?

„De meeste boeken staan in instabiele stapels op de grond. Ik moet kasten bouwen.”

Wie is uw favoriete schrijver?

„Saul Bellow.”

Wat is het ergste dat u ooit met een boek heeft gedaan?

„Ik heb nu al een aantal keer tijdens het kamperen een boek in het kampvuur moeten gooien omdat het brandhout op was.”

Wat is het eerste boek dat u als kind las?

„Ik herinner me een Sesamstraatboek waarin Grover, de pluizige blauwe Muppet, de lezer ervan wil weerhouden de bladzijde om te slaan. Doe je dat wel, dan gebeurt er iets verschrikkelijks. Opvallend meta voor een kinderboek. Om maar te zwijgen over het bizarre sadisme van het kind, dat Grover pijn doet zodra het de bladzijde omslaat. Maar het blijft een klassieker.”

Wat is het eerstvolgende boek dat u gaat lezen?

Ik moet Middlemarch eens lezen, maar daar kom ik voorlopig niet aan toe. Het wordt Vergeten reus van Kazuo Ishiguro.”